Abdullah Gül

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller sektion er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Clockimportant.svg
Abdullah Gül
24. premierminister i Tyrkiet
Embedsperiode
18. november 2002 – 14. marts 2003
Foregående Bülent Ecevit
Efterfulgt af Recep Tayyip Erdoğan
Personlige detaljer
Født 29. oktober 1950
Kayseri, Tyrkiet
Nationalitet Tyrkiet Tyrker
Politisk parti Retfærdigheds- og Udviklingspartiet (2001-2007)
Virtue Party (1997-2001)
Welfare Party (1991–1997)
Ægtefælle(r) Hayrünnisa Gül
Profession Politiker
Religion Sunni-islam

Abdullah Gül (født 29. oktober 1950) er en tyrkisk politiker, der siden april 2007 har været Tyrkiets præsident. Han repræsenterer det islamiske regeringsparti Retfærdigheds- og Udviklingspartiet (AKP). Tidligere var Gül vicepremierminister og udenrigsminister.

Gül er søn af velhavende forældre og blev født i Kayseri i det centrale Tyrkiet. Byen er kendt for at være en religiøs bastion. Gül er gift med Hayurunnisa Gül, som han i 1980 indgik arrangeret ægteskab med. Han er uddannet økonom fra Istanbul Universitet og arbejdede som sådan i 1980'erne i Den Islamsiske Udviklingsbank. Han blev valgt til parlamentet i 1991 for Det Islamsiske Velfærdsparti, som militæret lukkede i 1997.

27. april 2007 blev han valgt som præsident af parlamentet, hvilket afstedkom kraftige reaktioner i Tyrkiet. Militæret, som tidligere har grebet ind i politik eller ligefrem ved militærkup overtaget magten, advarede regeringen mod at gøre en erklæret islamist som Gül – hvis hustru bærer tørklæde – til præsident. Efterfølgende var der demonstrationer i landet mod såvel Güls indstilling som militærets indblanding. I Istanbul deltog anslået 1 mio. mennesker i demonstrationen 28. april. 1. maj 2007 underkendte landets forfatningsdomstol valget af Gül med henvisning til, at ikke tilstrækkeligt mange parlamentsmedlemmer havde været til stedet, da han blev udpeget. Efter en tilsvarende afstemning 5. maj med samme resultat trak Gül sit kandidatur. Regeringen overvejer en forfatningsændring, så præsidenten skal vælges direkte af vælgerne og ikke af parlamentet.

Tyrkiet Stub
Denne artikel om en tyrkisk politiker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Politiker