Bamse (børne-tv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Bamse.
Bamse


Første gang set Døren Går Op (1982)
Skabt af Finn Bentzen
Thomas Winding
Katrine Hauch-Fausbøll
Spillet af Søren Hauch-Fausbøll (1982-1994, 1998, 2010)
Morten Eisner (1986-1994)
Lars Bom (1993-1997)
Christian Damsgaard (2000-)
Henrik Lykkegaard (2000-)
Information
Fødselsdag 16. september 1982

Bamse er en stor gul bamse i menneskestørrelse, som blev opfundet af billedbogsforfatteren og illustratoren Elin Bing og senere udviklet til tv-figuren af Finn Bentzen, Thomas Winding og Katrine Hauch-Fausbøll i 1980. Bamse er en figur på omkring 4-5 år, og han taler derfor ikke altid rent – han er f.eks. kendt for sprogblomsterne tivertifald, værsesgo og molodi. Bamse er en sammensat figur, han er til tider irriterende, klodset, egoistisk og gammelklog, men også god og glad og rar og en figur børn nemt kan identificere sig med.

Bamse på tv[redigér | redigér wikikode]

Bamse har optrådt i DR's børne-tv-programmer siden 1982. Først som en del af Børnetimen med programmet Døren går op hvor Bamse boede i et stort lyserødt rum sammen med menneskene Aske og Pernille. Bamse havde i starten ikke mange replikker, men efterhånden voksede hans rolle dog uden den senere så karakteristisk dialekt og sprogblomster. I de sidste programmer i det lyserøde værelse blev figuren Kylling til med hjælp fra seerne. Kyllingfiguren er med sine 4 år lidt yngre end Bamse og kan kun sige forskellige ordstumper og lyde. Selvom Bamse er meget dominerende i sit forhold til Kylling, er Kylling ofte den klogeste. Kylling er ifølge DR af intetkøn, og det er derfor op til den enkelte seer hvad for et køn man synes Kylling er. Dog omtales Kylling ofte som "Han-køn" af menneskene, Aske, Luna og Viola.

Fjernsyn for Dyr[redigér | redigér wikikode]

I 1983 tog Bamse i rumpære nr. 12 på en rejse til rummet og den blå planet i programmet Fjernsyn for dyr, hvor han boede på en lille vulkanrig planet ved navn Joakim sammen med væsnet/væsnerne Forlæns og Baglæns – et dyr med hoved i begge ender. Derudover medvirkede også en nikkende blomst og planetpasseren Arthur, som er kendt for sin sang "Jeg har lynende travlt" og sin flyvende rum-pære nr 42. Figuren er stærkt inspireret af hovedpersonen i Håndbog for vakse galakseblaffere.

Bamse begynder så småt at få sin karakteristiske læspen, men taler ellers et fejlfrit sprog. De 13 udsendelsers oprindelige titel blev i genudsendelserne i 1989 og 1993 klippet ned til 8 udsendelser, hvori bamse, sammen med Kylling, læser om sine oplevelser på planeten i sin huskebog. Disse klippede udsendelser blev ved udsendelsen i TV udsendt som en del af den egentlige Bamses billedbog serie, men altså med huskebogen, og planetoplevelserne som gennemgående tema i disse 8 afsnit.

Ovennævnte nedklippede afsnit udkom i 2007 på en dobbelt dvd, der bar titlen: Bamse på planeten[1].

Bamses Billedbog[redigér | redigér wikikode]

Da Bamse kom hjem igen den 10. juli 1983 flyttede han til programmet Bamses Billedbog, hvor han bor i den hemmelige skov i et hus, han selv har bygget. I den hemmelige skov oplever Bamse nye eventyr med vennerne Aske, Luna og Viola, Kylling og Ælling. Ælling, der er fra 1993, er den nyeste figur i historien, den er også en dukke i menneskestørrelse og spiller rollen som den irriterende lillesøster på 1½ år. Ifølge producer og Ællings skaber Katrine Hauch-Fausbøll er Ælling nemlig en pige.

Da Bamse kom hjem til sit hus var Pernille rejst til "De varme lande", og Bamse savnede hende meget. I mellemtiden var Luna kommet til skoven hvor hun boede i sin frakke, der var stor nok til at blive brugt som telt. Allerførst blev hun bange for Bamse, men senere blev de rigtig gode venner.

Bamses hus lå oprindeligt i Gyngemosen ved TV-Byen i Søborg, men blev i 1986 flyttet til skoven bag Rungstedgård, da optagelserne med tiden blev besværliggjort af tilskuere – navnligt børn, der ikke forstod hvorfor bamse tog sit hoved af mellem optagelserne. Af samme årsag blev huset i foråret 1999 flyttet til dets nuværende placering i mere diskrete omgivelser ved Metalskolen Jørlunde, hvor det stadig findes den dag i dag.

Bamses Billedbog indeholder mange sange, for en stor del skrevet og også sunget af Aske Bentzon. Sangene er præget af vuggende rytmer og stemningsfulde akkordrundgange og har en varm tone – men har i nogle tilfælde også en stemning af noget melankolsk eller uudgrundeligt. Sangene er i høj grad med til at skabe stemningen i Bamses univers, og nogle af dem er blevet rigtige børne-klassikere.

Introen til Bamse, der har fulgt figuren helt fra starten, er en lille tegnefilm af den danske animator Kjeld Simonsen.

Ud over de almindelige børneprogrammer er der også lavet en julekalender, som hedder Bamses Julerejse, hvor Bamse, Kylling og Ælling forsøger at aflevere tre af julemandens ting men ustandseligt bliver forhindret af drillenissen, der hader julen. Herfra kommer Bamses kendte vending: Kom jul, kom sne, kom gaver. Julekalenderen indeholder ligesom 'Bamses Billedbog' mange originale sange.

En del af afsnittene er af DR og Nordisk Film udgivet på DVD og der er udgivet mange forskellige børnebøger med de populære figurer. Udover børnebøger har DR også tilladt produktion af flere andre effekter med Bamse, Kylling og Ællings portræt på. Blandet andet findes der babymad skåle, små plastic lege figurer og store sove/lege bamser forestillende de forskellige figurer fra programmerne.

Bamses Lillebitte Billedbog[redigér | redigér wikikode]

I 2010 havde den seneste, og indtil videre sidste serie om den gule Bamse og hans venner, premiere på DR. Bamses Lillebittebog var en serie på 7 afsnit for de 2-4 årige.

Ramasjang[redigér | redigér wikikode]

Trods DR har meddelt at Katrine Hauch-Fausbøll går på pension i 2012 og at der dermed, på nuværende tidspunkt, ikke er nogen aktuelle planer om at køre Bamses Billedbog videre i sin nuværende form; benytter DR's børnekanal DR Ramasjang fortsat Bamse til forskellige events.

Skuespillere[redigér | redigér wikikode]

Musik[redigér | redigér wikikode]

Musikken til tv-seriens afsnit er komponeret og fremført af følgende kunstnere:

Fjernsyn for Dyr

Bamses Billedbog

Der er udgivet følgende albums (med musik og fortællinger):

  • Bamses Molodiboks (4 cd, 1 dvd, 1 sangbog) (2008)
  • Sange fra Bamses Billedbog 2
  • Bamses Allergoeste

Følgende albums inkluderer ikke musik, kun fortællinger:

  • Bamses Læse-Fortælle-CD (2006)

Instruktør[redigér | redigér wikikode]

Animationsfilm[redigér | redigér wikikode]

I Bamses Billedbog, både i tv og på dvd-udgivelserne, er der ofte nogle små animationsfilm, som vises når Bamse "læser billedbog" for sig selv og/eller Kylling. Ofte er det britiske animationer som DR har synkroniseret. Der er blevet vist bl.a. Villy Rap (Wil Cwac Cwac).

Tilsyneladende er de små animationsfilm skåret væk da Ælling kom ind i billedet [2]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]