Ben-Hur

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i denne artikel.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Question book-4.svg

Ben-Hur "Ben-Hur: A Tale of the Christ" (En fortælling om Kristus) er en roman af Lew Wallace der blev offentliggjort den 12. november 1880 af Harper & Brothers. Romanen var en bestseller, der overgik Harriet Beecher Stowes ”Onkel Toms Hytte” (1852) som den bedst sælgende amerikanske roman og beholdt den titel til udgivelsen af Margaret Mitchells ”Gone With The Wind (Borte med blæsten)” i 1936. Efter den meget succesrige 1959 MGM filmatisering, der vandt elleve Academy Awards, overgik bogsalget ”Borte med blæsten”.

Den var det første skønlitterære værk, der blev velsignet af en pave, pave Leo 13.. Historien handler om Judas Ben-Hur, jødiske prins og købmand i Jerusalem i begyndelsen af det 1. århundrede. Ben-Hurs barndomsven Messala kommer hjem som chef for de romerske legioner. De indser, hvor meget de har ændret sig med meget forskellige holdninger og ønsker. Under en militærparade falder en mursten fra taget af Judas hus og rammer næsten den romerske guvernør. Selv om Messala ved, at Ben-Hur familien er uskyldig, fordømmer han den. Uden retssag bliver Judas dømt til en romersk galej til sin død. Hans mor og søster bliver kastet i fængsel og familiens ejendom konfiskeret. Med held overlever Juda. Han vender tilbage til Jerusalem for at få hævn over sin tidligere ven og redde sin familie. Parallelt med Ben-Hurs fortælling fortælles historien om Jesus, der kommer fra samme region, har samme alder som Ben Hur med samme tema om forræderi, overbevisning og forløsning. Ben-Hur inspireres af Kristus og hans følge, der udfordrer romerske tyranni og taler om et større kongerige. Navnet "Ben Hur" er hebraisk for "Søn af hvidt lærred".


Ben-Hur er en amerikansk film fra 1959 med Charlton Heston i hovedrollen som Judah Ben-Hur og Stephen Boyd som hans rival Messala. Filmen er instrueret af William Wyler og musikken er af Miklos Rozsa. Filmen vandt 11 Oscars. Filmen er den mest berømte filmatisering af Lewis Wallaces roman Ben-Hur: A Tale of the Christ (1880). Filmen var en af samtidens dyreste med produktionsomkostninger på ca. 15 millioner dollars. Den var en risikabel, men i sidste ende heldig satsning fra filmselskabet MGMs side for at undgå fallit.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Priser
Foregående:
Gigi
Oscar for bedste film
1959
Efterfølgende:
The Apartment
Foregående:
The Defiant Ones
Golden Globe for bedste film - drama
1960
Efterfølgende:
Spartacus
Amerikansk Stub
Denne artikel om amerikansk film er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Film