Bigfoot

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Spekulativ artikel
Bemærk at denne artikel er præget af spekulationer og bør omskrives, så fakta er understøttet af verificerbare kilder.
Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i denne artikel.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Illustration af en bigfoot.
Bigfoot observationshyppigheder (jo mørkere jo hyppigere).

Bigfoot (eller Sasquatch) er et kryptid og betegnelsen for en hævdet race af hominider, som efter sigende lever i skovene ved den amerikanske vestkyst og i Canada. Ordet Bigfoot bruges både i entals- og flertalsform, man kan altså ikke sige hverken bigfeet eller bigfoots, selvom nogle amerikanske forfattere bruger betegnelsen Bigfeet. Eksistensen af Bigfoot er aldrig blevet påvist, og skabningen anses af den etablerede videnskab for at være et udslag af en kombination af folklore og egentlig svindel.

Den berømte zoolog og kryptozoolog, John Green, har estimeret at der findes 3-6.000 bigfoot i Nordamerika.[1]

Bigfoot må ikke forveksles med den afskyelige snemand, Yetien, et andet kryptid, der påstås at leve i bl.a. Himalaya-bjergene i Asien.

Udseende[redigér | redigér wikikode]

I USA findes flere store foreninger, der udelukkende beskæftiger sig med at indsamle gamle avisartikler og historier om bigfoot samt interviewe vidner, som mener at have set en eller flere bigfoot. På baggrund af disse oplysninger mener tilhængere af teorien om Bigfoots eksistens, at den gennemsnitlige bigfoot er 180-230 cm høj, men også helt ned til 160 cm. Hannerne er en del højere og bredere, især over skuldrene, end hunnerne er. Bigfoot er fuldstændig dækket, undtagen omkring øjnene, i håndfladerne og på fodsålerne, af en filtret, ildelugtende og beskidt pels, som varierer i tykkelse og farver fra sort til brun, over rødlig til albino hvid. Mest almindelig er dog de mørkere versioner. Albino bigfoot er mest rapporteret i Canada.

Hunnerne siges at have store, fyldige bryster, lig mennesket, men modsat alle andre primater, er disse behårede.

Hannernes genitalier er yderst sjældent set, men de, der er rapporteret om, er ganske små, ligesom gorillaens.[2][3]

Bigfoot går på to ben, som mennesker.

Der findes ikke så sjældent fodaftryk i flodlejer og ligende, der menes at stamme fra Bigfoot, og der findes tusindvis af afstøbninger af sådanne aftryk, gigantiske aftryk. 54–60 cm. Mange fodaftryk er rent snyd, men der er fundet aftryk, som af antropologer og zoologer er udråbt til den ægte vare, fordi disse aftryk viser tydelige dermal ridges [4] – det samme som fingeraftryk, bare på fødderne. Desuden er der fundet uidentificerbare hår og efterladenskaber indeholdende ukendte parasitter; som derfor må leve i en ukendt vært, som af nogle tilskrives at være bigfoot.

Kryptidernes hoveder er store og gorillaligende, men deres ansigter er menneskelige. Flere jægere der mener at være stødt på en bigfoot, har senere fortalt, at den var så menneskelig, at de ikke kunne nænne at skyde den. Dyrets ansigtsmimik skulle ligeledes være letlæseligt for mennesker, i modsætning til fek.s chimpanser, hvis ansigts-mimik er meget anderledes i forhold til menneskers.

Bigfoot! Alene?[redigér | redigér wikikode]

I 1999 udgav den kontroversielle, men dog førende, amerikanske kryptozoolog, Loren Coleman i samarbejde med Patrick Huyghe bogen, The Field Guide to Bigfoot and Other Mystery Primates. Som titlen antyder indeholder bogen en gennemgang af mange, af alle de utallige mystiske 'abemænd', som efter sigende lever stort set overalt på jorden. Fra Bigfoot i USA, til Finlands Afskyelige Snemand, over de australske yowie.

I bogen indleder de to forfattere hominiderne i ni forskellige klasser, således:

1 – Neo-Giants, bl.a. Bigfoot, Sasquatch, Oh-mah, Sesimite, Ucumar, Gin-Sung

2 – True Giants, bl.a. Ferla Mohr, Gilyuk, Orang Dalam

3 – Marked Hominid, bl.a. Finlands Afskyelige Snemand

4 – Neandertaloid, bl.a Almasty

5 – Erectus Hominid, bl.a. Almas, Barmanu, Yeren

6 – Proto-Pygmy, bl.a. Sedapa (Orang Pendak), Teh-lma, Séhité

7 – Unknown Pongid, bl.a. Yeti, Yowie, Skunk Ape, Kikomba, Ngoloko

8 – Giant Monkey, bl.a. Kra-Dhan, Salvaje, Isnashi

9 – Merbeings, bl.a. Sea Ape, Lizard Men, chupacabra

Især den sidste gruppe blev dårligt modtaget, både af anmeldere af bogen, og i kryptozoologiske kredse. I bogens 2. udgave fra 2006, skriver Coleman da også i forordet, at den gruppe måske ikke skulle have været inkluderet.

Da bogen også indeholder klassiske beretninger, skriver en anmelder, Benjamin Radford, i New York, hånligt, at han '... lige kunne forestille sig en læser, som drager til Danmark for at finde Grendel, med denne field guide under armen'.[5]

Etablede zoologers opfattelse[redigér | redigér wikikode]

Langt den overvejende del af den etablerede videnskab afviser eksistensen af Bigfoot og andre "abemænd", idet der ikke foreligger nogen beviser for eksistensen af en sådan skabning, ligesom det har fomodningen imod sig, at et sådant væsen skulle eksistere. Den amerikanske zoolog John Crane anfører i et interview i USA's største avis USA Today, at der simpelthen ingen data findes, der tyder på, at et sådant væsen findes, bortset fra sådanne "beviser", der helt tydeligt er fabrikeret.[6] Bortset fra manglen på beviser for eksistensen, henviser de fleste videnskabsfolk til, at Bigfoot skulle leve i områder, der ikke anses for egnede til at understøtte en population af store ikke-menneskelige primater. Alle kendte ikke-menneskelig primater findes i de tropiske områder i Afrika og Asien. Det må anses for usandsynligt, at et sådant kryptid ville kunne skaffe tilstrækkelig føde under i de pågældende områder. Endvidere er der aldrig fundet fossiler eller andre rester af Bigfoot eller dyr, der ligner det hævdede kryptid.

Andre teorier[redigér | redigér wikikode]

Fundne knogler af den slags hominider minder mest af alt om knogler fra mennesker, der lider det arvelige Marfans syndrom der giver bl.a. giver lange lemmer, især lange fingre.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

 • Bord, Colin and Janet – Bigfoot Casebook Updated, 2006
 • Coleman, Loren – Bigfoot! The True Story of Apes in America, 2003
 • Coleman, Loren – The Field Guide to Bigfoot and Other Mystery Primates, 2006
 • Green, John – Sasquatch – the Apes Among Us, 1978
 • Murphy, Christopher L. – Meet the Sasquatch, 2004
 • Napier, Dr. John – Bigfoot – The Yeti and Sasquatch in Myth and Reality, 1972
 • Porsjnev, Boris m.f. – Gåden om Snemanden, 1986
 • Powell, Thom – The Locals, 2003
 • Sanderson, Ivan T. – Abominable Snowmen – Legend Comes to Life, 1961/2006

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. John Green – Sasquatch – the Apes Among Us, 1978.
 2. Coleman, Loren – Bigfoot!, 2003, s. 183ff.
 3. Coleman, Loren – The Field Guide To Bigfoot ..., 2006.
 4. Murphy, Christopher L. – Meet the Sasquatch, 2004.
 5. Coleman, Loren – The Field Guide To Bigfoot ..., 2006., s. x, 'Field Worthy'.
 6. USA Today Bigfoot Articles
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: