Bill Gates

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i denne artikel.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
William Henry Gates III
Bill Gates in Poland cropped.jpg
Bill Gates
Fulde navn {{{fuldenavn}}}
Født 28. oktober, 1955
Fødested Seattle, Washington, U.S.
Pseudonym(er) {{{alias}}}
Død
Dødssted
Begravet
Nationalitet Amerikaner
Bosat {{{bosat}}}
Uddannelse
Profession Formand, Microsoft
Politisk parti {{{politiskparti}}}
Religion {{{religion}}}
Titel
Berømt for Microsoft
Kendt for {{{kendtfor}}}
Forældre {{{forældre}}}
Ægtefælle Melinda Gates
Børn 3

William Henry Gates III (født 28. oktober 1955), bedst kendt som Bill Gates, er med-grundlægger, nuværende bestyrelsesformand og hovedsoftwarearkitekt for Microsoft. Per 2009 er han den rigeste privatperson i verden,[1] og det menes, at han tjener 232 dollar i sekundet.

Gates er en af de mest kendte iværksættere i PC-branchen. I forretningskredse er han respekteret for sit intellekt, sin evne til at forudse udviklingen på markedet og sit høje ambitionsniveau.[Kilde mangler] Derudover har hans forretningsmetoder været genstand for kritik.[Kilde mangler] I adskillige lande har han således tabt retssager, bl.a. i USA.

Efter at have samlet sin formue har Bill Gates vist sig som filantrop. I januar 2000 grundlagde han sammen med sin hustru en velgørende organisation, The Bill & Melinda Gates Foundation, med foreløbig 27 milliarder dollar til rådighed. I alt har han doneret omkring 51% af sin samlede formue til velgørende formål, og han har (ifølge Forbes) givet mere til velgørenhed end nogen anden person.

Biografi

Den unge Bill Gates

Bill Gates blev født i Seattle, Washington. Hans far, William H. Gates, Sr., var advokat, og hans mor, Mary Maxwell Gates, var bestyrelsesmedlem i Berkshire Hathaway, First Interstate Bank, Pacific Northwest Bell samt United Way, og senere blev hun det første kvindelige medlem af universitetsbestyrelsen ved University of Washington. Gates har to yngre søstre, Kristanne og Libby. Hans morfar, J. W. Maxwell, var bankdirektør, og efter sigende etablerede han en fond på flere millioner til Gates det år, han blev født. Gates har dog i magasinet Playboy nægtet at have haft nogen fonde fra barnsben. Ifølge Gates har han kun fået betalt sin dyre skolegang.

I grundskolen brillerede Gates, især i matematik og naturvidenskab. Han gik på Lakeside, der var Seattles mest eksklusive skole. Lakeside lejede i perioden en DEC PDP-10, og det gav Gates en unik mulighed for at dyrke sin interesse for computere. Gates var med i spejderkorpset og nåede rangen Life Scout. I High school grundlagde han sammen med Paul Allen Traf-O-Data, et firma, der solgte edb-systemer til regeringer. Derudover hjalp han med at udvikle et lønningsliste-system i COBOL for et firma i Portland, Oregon.

Da han var 13 år, lavede han allerede små enkle programmer som "Kryds og Bolle". I en matematikprøve formåede han engang at få 800 ud af 800 mulige point.[Kilde mangler]

Ifølge en presseundersøgelse fik Gates 1590 ud af 1600 mulige point (800, den højest mulige score, i matematikdelen) i sin SAT-prøve og havde mulighed for at indskrive sig til Harvard University hvilket han gjorde i 1973. Der læste han Computer science og mødte sin fremtidige kompagnon Steve Ballmer. Under sit andet år på Harvard skrev han, sammen med Paul Allen og Monte Davidoff, BASIC til Altair 8800en. Gates droppede ud under sit tredje år i forsøget på at etablere en karriere inden for softwareudvikling.

Den 13. december 1977 arresteredes Gates kortvarigt i Albuquerque for en trafikforseelse.

Ekstern henvisning

Kilder

  1. The World's Billionaires. Forbes. Hentet 2009-09-22. 
Firma Stub
Denne biografi om en erhvervsleder er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi