Bruger:Boivie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Babel
sv Denna användare har svenska som modersmål.
en-3 This user is able to contribute with an advanced level of English.
da-1 Denne bruger kan skrive dansk på et grundlæggende niveau.
Brugere efter sprog

Jeg er Boivie från Sverige.

69 + 2 = 71 billeder.

Imagelist


Ugens artikel

Tivoligardens2.jpg

Turisme i Danmark består hovedsageligt af folk fra de omkringliggende lande især Tyskland efterfulgt af Sverige, Norge og Holland samt danskere, der er på ferie i deres eget land. I 2013 omsatte turister for 87,2 mia. kr. i Danmark.

Danmark har mange sandstrande, der især tiltrækker tyske turister. Svenske og norske turister kommer oftere for at besøge den relativt store og livlige by København, mens mange unge skandinavere kommer efter Danmarks billige og let tilgængelige øl, vin og spiritus.

Som Europas ældste kongerige og hjemland for H.C. Andersen er Danmark ofte blevet markedsført som et "eventyrland". Turisterne kommer bl.a. til landet med fly, og Københavns Lufthavn er Skandinaviens største. Desuden findes camping- og cykelturisme, og landet er mål for en betydelig og stigende mængde krydstogtturisme med København som det hyppigste mål. Læs mere

Ugens artikel Bokmål

Kärntens våpenskjold.

Kärnten (slovensk Koroška) er den sørligste delstaten i Østerrike. I sør grenser den til Italia (Friuli-Venezia Giulia) og Slovenia, i vest til delstaten Tirol, og i nord til delstatene Salzburg og Steiermark. Großglockner ligger i Kärnten, og er med sine 3 798 moh. det høyeste fjellet i Østerrike. Klimaet varierer fra middelhavstemperaturer i lavlandet til alpinklima med isbreer i på det høyeste. Wörthersee er den største av fire store innsjøer. Den dominerende elven er Drau. Der er både nåletrær og løvtrær, og et rikt dyreliv med hjort, gemse og enkeltstående rovdyrarter.

Flagget er gult, rødt og hvitt delt horisontalt med gult øverst. Delstatens offisielle språk er tysk og slovensk (kalt «windisch» av tysktalende). Den slovensktalende minoriteten sør i staten er på i overkant av 12 000 morsmålsbrukere. I 2011 ble det innført tospråklige skilt i områder der 10 % av befolkningen er slovensktalende. Politisk har høyrepartier stått sterkt, særlig BZÖ og FPÖ, men valget i 2013 ga en sterk seier for sosialdemokratene. Religiøst dominerer katolisismen.

Det bor i overkant av 550 000 mennesker i Kärnten, men ingen byer har over 100 000 innbyggere per februar 2014. Les mer...

Ugens artikel Nynorsk

Den antarktiske halvøya

Den antarktiske halvøya er den nordlegaste delen av fastlandet i Antarktis. Ved overflata er ho den største halvøya i Antarktis og strekkjer seg 1300 km frå ei linje mellom Cape Adams (Weddellhavet) og eit punkt på fastlandet sør for Eklund Islands. Under isdekket som dekkjer Den antarktiske halvøya består ho av ei rekkje øyar som er skild av djupe kanalar. Kanalane er dekte av isen, men botnen av dei ligg godt under havnivå. Eldlandet, den sørlegaste delen av Sør-Amerika, ligg berre kring 1000 km unna på andre sida av Drakesundet.

Det ligg for tida mange forskingsstasjonar på Den antarktiske halvøya og fleire nasjonar har gjort krav på området. Halvøya er ein del av dei overlappande kravområda til Argentina, Chile og Storbritannia. Ingen av desse krava er internasjonalt anerkjente og dei respektive landa følgjer ikkje i dag aktivt opp desse krava. Les meir …

Ugens artikel Svensk

Elektronmikroskopbild av Mycobacterium tuberculosis

Tuberkulos (tbc) eller lungsot är en infektionssjukdom som vanligtvis orsakas av tuberkelbakterien Mycobacterium tuberculosis eller hos aidssjuka av Mycobacterium africanum. Andra bakterier av samma släkte, som Mycobacterium canetti och Mycobacterium microti, kan också orsaka tuberkulos hos människa, men är mindre vanliga. Mycobacterium bovis infekterar helst boskap, men kan drabba människor som dricker opastöriserad mjölk. Tuberkulos drabbar framförallt lungorna, men kan även angripa andra organ, till exempel centrala nervsystemet, fortplantningsorganen, mag-tarmkanalen, blodomloppet, skelettet, leder eller huden.

Tuberkulos sprids genom luften, när människor med sjukdomen hostar, nyser eller spottar. En tredjedel av världens befolkning har infekterats med M. tuberculosis, och infektionstakten uppskattas till en person per sekund i världen. De flesta infekterade kommer dock aldrig att utveckla aktiv tuberkulos. Asymtomatisk latent infektion är det vanligaste. Omkring en på tio av dessa latenta infektioner utvecklas så småningom till aktiv sjukdom som, om den inte behandlas, dödar mer än hälften av sina offer. Enligt statistik från 2004 fanns 14,6 miljoner fall av kronisk aktiv tuberkulos, 8,9 miljoner nya fall, och 1,6 miljoner dödsfall, de flesta i utvecklingsländer. Därutöver drabbas ett växande antal människor av tuberkulos även i i-länder därför att deras immunsystem inte fungerar normalt till följd av immunosuppressiva läkemedel, drogmissbruk, eller AIDS. Tuberkulosfallen är långt ifrån jämnt utspridda över världen. I många länder i Asien och Afrika har 80% av befolkningen positivt utslag i tuberkulintest, medan bara 5-10% har det i USA. Läs mer