Bruger:Micmanse/sandkasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Mogens Kjærsgaard[redigér | rediger kildetekst]

Mogens Kjærsgaard er en dansk gørtler og militærmand, der gjorde tjeneste ved Sirius-patruljen [1]i Grønland og var udstationeret i Grønland i perioden fra 1960 til 1963. Deltog som medlem af Sirius i den slædepatrulje, der i april 1963 genfandt Jørgen Brønlunds grav på Lambert Land. Turens formål var at nedlægge en mindeplade for Brønlund, der forsvandt ved Danmark-ekspeditionen i 1907. Mindepladen var skænket af skibsreder Knud Lauritzen ved 50-årsdagen for Brønlunds død i 1957. Stedet kunne dog dengang ikke findes og mindepladen lå 5-6 år i Sirius-depotet i Mestersvig før det blev besluttet, at nu skulle den anbringes et passende sted på Lamberts Land. Men patruljen i 1963 under ledelse af major Niels Stig Preben-Andersen fandt graven ved et tilfælde, så mindepladen kunne anbringes det rette sted. Patrulje-turen er bl.a. beskrevet i bogen "Omkom 79`Fjorden" skrevet af Vang Lundbye.

Efter tjeneste i Grønland fortsatte Mogens Kjærsgaard med at arbejde med grønlandske forhold i GTO (Grønlands Tekniske Organisation) frem til 1967, både i Grønland og i København.

Flytter til Norge i 1967 og starter virksomhed, der producerer tinvarer med grønlandske motiver (Grønlandica Tin) og Hardanger sølvplet. Virksomheden har på sit højeste 15 ansatte og eksporterer til mange lande; leverer bl.a. til den amerikanske hærs butikker i Vesttyskland. Salget i Norge går i stå i 1986, hvor turisterne svigter pga. Tjernobylulykken, og virksomheden går konkurs.

Fra 1987 til 2006 produceres tinvarer i Kinsavik i mindre målestok, laver bl.a. fortsat pokaler til Birkebeinerrennet, hvilket er gjort siden 1981. I 2006 blev der hånd-fremstillet 2.500 pokaler til løbet.

Har haft galophestene Red Gun og Exelter, der har deltaget i både de danske og norske derby med en hæderlig 4. plads som bedste resultat.

Personlige oplysninger[redigér | rediger kildetekst]

Født 12. oktober 1939 i Danmark

Afdød 10. december 2020, Norge

Bosiddende i Haugesund, Norge

Gift med Elfrid Bay 1990 –

  1. ^ http://www.warcovers.dk/greenland/sirius_list.htm