Bukken Bruse-ulykken

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bukken Bruse-ulykken
Generelle informationer
Dato 2. oktober 1948
Årsag Havari ved landing i dårligt vejr
Sted Hommelvik sjøflyhavn
Passagerer 38
Besætning 7
Døde 19
Overlevende 26
"Bamse Brakar", et andet af DNL's Short Sandringham-fly
"Bamse Brakar", et andet af
DNL's Short Sandringham-fly
Flytype Short S.25 Sandringham 5
Flynavn Bukken Bruse
Flyselskab Det Norske Luftfartselskap
Registrering LN-IAW
Lettede fra Oslo Lufthavn, Fornebu

Bukken Bruse-ulykken var en flyulykke som skete den 2. oktober 1948 ved Hommelvik sjøflyhavn i Trondheimsfjorden i Norge og som kostede 19 mennesker livet. Flyet var et norskregistreret firemotors vandfly af typen Short Sandringham V (registerring LN-IAW) med navnet "Bukken Bruse" og tilhørte Det Norske Luftfartselskap (DNL). Det blev brugt i den såkaldte flyvende hurtigrute med vandfly fra Fornebu til Tromsø.

Hændelsesforløb[redigér | rediger kildetekst]

Flyet var på vej fra Fornebu til Hommelvik ved Trondheim med 38 passagerer og en besætning på syv med kaptajn John Strandrud i spidsen. Da flyet skulle lande i Hommelvika ved Trondheimsfjorden var vejret dårligt. Styrbord (højre) ponton ramte vandet så kraftigt at den knækkede. Flyet hældte over til styrbord (højre) side og styrbord (højre) vinge ramte vandet. Derefter tippede flyet over, og næsen blev ødelagt i det kraftige sammenstød med vandet, og en stewardesse blev dræbt øjeblikkeligt. Den forreste del af flyet blev hurtigt fyldt med vand.

Af de i alt 45 ombord døde 16 af passagererne og tre af besætningen.[1] Blandt de omkomne var borgmester i Tromsøysund kommune Alfred Hansen.[2] De passagerere som ikke druknede, var de som sad længst tilbage i flyets rygerafdeling, deriblandt den kendte britiske filosof og samfundskritiker Bertrand Russell (1872-1970), som skulle til Trondheim for at holde et foredrag.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Aftenposten Morgen 4. oktober 1948
  2. ^ "1948 Hommelvikaulykka og Bertrand Russel" (PDF). Arkiveret fra originalen (PDF) 2017-08-13. Hentet 2017-08-13.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]