Diskussion:Boethius de Dacia

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Filosofi Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Filosofi, et forsøg på at koordinere oprettelsen af filosofi-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Middelalderen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Middelalderen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af middelalderrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Har netop læst Sten Ebbesens artikel om Boethius i Den Danske Filosofis Historie, og den konflikter på en række områder med det artiklen her på Wiki:

1) Ifølge Ebbesen har der ikke været nogle sikre efterretninger om Boethius fra ca. 1277 og frem. Ældre filosofihistorikere mente dog, at han var død i Italien i starten af 1280erne (DDFH, B.1, p. 66). Hvor kommer Linköping, 1290 ind i billedet?

2) Der var tilsyneladende to indgreb i Sorbonne-universitetets åndsliv i 1270erne. Den første i 1270/72, som dog blev omgået ved simple teknikaliteter. Den anden, og mere alvorlige, som i praksis forbød flere former for filosoferen i 1277. Så vidt jeg forstår det, levede Boethius sandsynligvis i Paris indtil 1275-1276, og det skulle da også være her de fleste af hans værker blev skrevet?

3) Nok var han et stort navn, men alligevel - "uden ham ingen vestlig naturvidenskab"? Han var hverken den første eller eneste kristne filosof som havde beskæftiget sig med Aristoteles naturvidenskab (og naturen i det hele taget), og hans skrifter synes at høre op samtidig med at det generelle forbud blev indført i 1277.. Helt ligesom de andre..

4) Allerede omkring år 1200 var Artes ("de frie kunster", DDFH, b.1., p. 23) adskilt fra teologien. Jeg tvivler på at Boethius 70 år efter var altafgørende for adskillelsen mellem filosofi og teologi?

Jeg har ikke noget indgående kendskab til Boethius, udover det her skrevne, men jeg vil da meget gerne vide hvor alle disse oplysninger stammer fra, da Ebbesen i så fald har fejlet ret voldsomt i sin research ;-)

--Thf1977 1. dec 2004 kl. 14:35 (CET)

Det er besværligt at hjælpe her, men: 1) Linköping er utvivlsomt et gæt ud fra en viden om, at han - formentlig - blev født i byen. 2)Alle sikre oplysninger om Boetius slutter i 1276-77. 3)Du har helt ret. og 4)Do.
Der er desværre flere problematiske sider af denne artikel: Man kan – i mine øjne – undre sig over, at navnet Boetius de Dacia skal kunne betyde “Bo af Danmark” (eller som det skrives: “Danske Bo”). Dacia var gennem hele oldtiden og Middelalderen betegnelsen for området, som i Danmark blev kaldt Dakien, altså en del af det nuværende Rumænien, mens Danmark oftest (se nedenfor) blev kaldt Dania.
I oldtidens skrifter bruges Dacia om Dakien fra det 2. århundrede f.Kr., mens betydningen “Danmark” først kan ses fra og med det 4. århundrede e.Kr. I adskillige af middelalderskrifterne sammenblandes Dacia med Dania. Grundlaget var en myte om, at dakerne (indbyggerne i det rumænske Dakien) skulle være kommet fra Skandinavien. Derfor skrev man – i bedste fald – om det "skandinaviske Dakien" på den ene side og det egentlige "Dakien" på den anden. Til dette lægger sig, at man begyndte at bruge betegnelsen Dacia om munke af dominikaner- og franciskanerordenerne. Påstanden om, at Boetius skulle stamme fra Danmark, fastholdes så sent som 1969 af professor Severinus Søndergaard Jensen under udgivelsen af Corpus philosophorum Danicorum Medii Aevi.
Tilsvarende er det mystisk, at man vil påstå, at navnet “Bo” skal latiniseres til Boëthius. Hvor kommer “t”-et fra (Bo kommer af olddansk Bo, og det kommer igen af oldnordisk Búi)? Normalt ville man latinisere et navn ved at tilføje suffikset -ius. Hans latiniserede navn skulle altså have været Boius! Det kan måske have en betydning, at han kaldes Boece på fransk. Det skulle så komme af Boecius, der senere er blevet til Boetius (efter datidens udtale af -ci-).
Til dette kan man lægge, at en:wiki nævner, at “Boetius was born in Sweden in the first half of the 13th century. He probably held the position of secular cleric and canon of the diocese of Linköping”. Videre skriver man dér, at “Boetius fled Paris with Siger, and appealed to Pope Nicholas III. He was detained at the pontifical curia at Orvieto, and went on to join the Dominicans in Dacia.” Her anses han altså for at være svensker, og man antyder, at hans tilknytning var i Dakien, men ikke ét ord om Danmark!
Jeg tror kort sagt, at vi bliver nødt til at indarbejde noget om disse tvivlsomme forhold.--Sten Porse 19. nov 2006 kl. 22:16 (CET)
Fra Dansk Biografisk Lexikons opslag om Petrus de Dacia: "Petrus de Dacia kaldes, efter Kirkeprovinsen Dacia, flere danske og svenske, som have studeret i Paris." Herefter nævnes flere forskellige Petrus de Dacia'er, hvoraf mindst en vides med sikkerhed at komme fra Danmark. Det er derfor ikke hverken en umulighed eller særligt usandsynligt at Boethius kan være fra Danmark eller Sverige, da der er fortilfælde for at Dacia bruges om skandinaviske personer på Paris' Universitet. --Saddhiyama 4. okt 2008, 14:34 (CEST)