Diskussion:Døgn

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kalender-ikon Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Almanak, et forsøg på at koordinere oprettelsen af almanakrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Døgnets inddeling i 24 timer stammer fra antikken, hvor decimalsystemet var ukendt.

Efter mit skøn foreligger her en dobbelt misforståelse:

Hvad er decimalsystemet? Det er ikke decimalbrøkerne (som ganske rigtigt først indførtes af Stevin i slutningen af 1500-tallet). Døgnets inddeling i timer kræver ikke brug af decimalbrøker. Rimeligvis foreligger en dårlig oversættelse fra engelsk. Der menes titalssystemet.

Men titalssystemet var ikke ukendt i antikken. Det bygger som bekendt på den (tilfældige) omstændighed at mennesket har ti fingre. Man tæller derfor naturligt i grupper af ti eller, ved større antal, i hundreder, tusinder, osv. I romertal betyder X = 10, C = 100, M = 1000. Er dette ikke titalssystem?

Misforståelsen er den, at man forveksler titalssystemet med positionssystemet ("arabertallene"), som var ukendt i oldtiden. Det kom i brug i Europa efter 1200, og det tog et par hundrede år at overvinde modstanden mod denne nyhed.

Hvordan døgnets inddeling i 24 timer er opstået, er et interessant spørgsmål som jeg ikke på stående fod kan besvare.

Sebastjan