Diskussion:D-dag

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
2. Verdenskrig Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt 2. Verdenskrig, et forsøg på at koordinere oprettelsen af 2. verdenskrig-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Militær Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Militær, et forsøg på at koordinere oprettelsen af militærrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Frankrig Denne artikel er en del af WikiProjekt Frankrig, et forsøg på at forbedre artikler om Frankrig på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

"D-3 betyder 3 dage før D-dag, mens D+3 betyder tredje operationsdag".

For at det regnestykke kan gå op, må D være et tidspunkt og ikke en dag. --Palnatoke 20. dec 2005 kl. 22:03 (CET)
Hvis man har brug for så stor præcision, at tidspunkter er nødvendige, taler man om klokken H (hours) - på D-dag har klokken H nok været det tidspunkt, hvor de første enheder kom ind på stranden. D-dag og D+3 er så nok egentlig den første og fjerde operationsdag. -- /Poul G 20. dec 2005 kl. 23:39 (CET)
Denne artikkel beskriver nå "D-dag" som "invasionen av Normandie". Skulle den heller ikke beskrive begrepet D-dag, slik som på den engelske og norske Wiki?? Øystein Liland 2. jan 2006 kl. 04:47 (CET)
Ikke, hvis en dansktalende læser vil forvente at læse om invasionen af Normandiet i en artikel med navnet "D-dag". --Palnatoke 2. jan 2006 kl. 06:54 (CET)
Jeg vil give vores norske ven ret. D-dag er et generelt militært begreb der beskriver tidspunktet for en operation og er ikke enestående for invasionen af Normandiet. Jakobsen 3/12-06
Interessant, for alle jeg kender vil med det samme referere til invasionen 6. juni hvis man siger D-dag. Har aldrig hørt det brugt som militært udtryk. (Og kommer udtrykket i så fald ikke fra selvsamme invasion?). --Broadbeer 1. mar 2007 kl. 12:56 (CET)
Jeg ville også mene at artiklen med fordel kunne hedde Operation Overlord eller Invasionen af Normandiet - udtrykket D-dag bruges også i andre sammenhænge. Men evt. kunne man gøre D-dag flertydig, med et link til denne artikel, samt et link til D-dag (militært udtryk)?--LundenJensen 11. jun 2007, 15:38 (CEST)
Som jeg skrev ovenover vil 99% tænke på denne artikel når du siger D-dag. Der er en fin henvisning til den anden betydning øverst oppe til dem med militære interesser. Normalt skal artiklerne ligge under den mest brugte titel, som jeg vil mene dette er. --Broadbeer, Thomas 11. jun 2007, 15:52 (CEST) Se evt. Google --Broadbeer, Thomas 11. jun 2007, 15:54 (CEST)
Sjovt nok handler D-dag (militært udtryk) (bortset fra første to linier) også om denne artikles landgang, dette understreger vist kun min påstand omkting udtrykkets hovedbetydning. --Broadbeer, Thomas 11. jun 2007, 15:58 (CEST)
Artiklen D-dag (militært udtryk) virker også umiddelbart som noget rod, og beskriver ikke selve udtrykkets brug og oprindelse, som fx den engelske artikel, men er primært en forkortet udgave af artiklen D-dag. Jeg er enig med dig i at de fleste danskere kender Operation Overlord som D-dag.
Hvis vi beholder den nuværende titel ville det dog være en god ide at fjerne betegnelsen Operation Overlord, da denne betegnelse jvf invasionsplanerne var for hele erobringen af Normandiet, og evt. oprette en artikel med det navn. Den nuværende D-dag artikel kunne så stadig dække begivenhederne i Normandiet 6. juni 1944. At bruge betegnelsen Operation Overlord er i hvert fald forkert, så længe artiklen kun omhandler selve landgangen.--LundenJensen 11. jun 2007, 17:23 (CEST)
Det er i orden hvis du vil lave en sådan artikel du kan evt. bruge en:Operation Overlord som forlæg. --Broadbeer, Thomas 11. jun 2007, 17:31 (CEST)

Denne artikel handler kun om D-dag, altså angrebet den 6. juni. En ny artikel som Operation Overlord, om er lavet af Bruger: Nis Hoff står snart klar. Der mangler nogle informationer om landgangen på strandene på denne dag. --Lindberg 6. jun 2009, 12:04 (CEST)

Flyttet fra indledningen til artiklen af mvh Per (PerV) (diskussion) 8. jun 2018, 12:23 (CEST):

NOTE:
Der er noget galt med tallene. I skemaet står at De Allieredes styrke var på 156.001. I brødteksten står, at mere end 3 millioner soldater krydsede Den Engelske Kanal.
Sammenlign evt. med artiklen Operation Overlord.

Indsat i artiklen af Bruger:MHS~dawiki 6. jun 2018, 22:59