Brugerdiskussion:PerV

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Dette er PerVs diskussionsside, hvor du kan efterlade beskeder til PerV.

  1. Arkiv 2009
Denne diskussionsside bliver automatisk arkiveret af KaareBot. Se mere på Skabelon:Autoarkiv. Seneste opdatering: 20. Nov 2014 07:17
Gtk-dialog-info.svg Hjertelig velkommen til den danske Wikipedia, PerV!
Jeg håber, at du vil trives her. Begynd gerne med at gennemgå vores guide, som er en hurtig og nem måde at blive introduceret til de vigtigste ting på Wikipedia.

Du kan også læse om tips til, hvordan du hurtigt kommer i gang med at redigere (se også den ultrakorte redigeringsvejledning), og de mest almindelige begynderfejl. Hvis du har spørgsmål til, hvordan du kommer i gang, kan du gennemse de oftest stillede spørgsmål om Wikipedia samt nybegynderforummet. Hvis du har andre spørgsmål, så kan du spørge på Landsbybrønden, eller på IRC-kanalen.

Fem ting at tænke på:

  • Vær dristig! Den væsentligste fejl, som nybegyndere begår, er slet ikke at skrive. Skriv! Hvis du begår sproglige fejl eller glemmer nogle ting, vil andre rette den slags til efterhånden. En stor hjælp er at bruge forhåndsvisning til at se, hvordan dine ændringer kommer til at se ud, inden du gemmer dem, og du kan også lege i "sandkassen" inden du går i kast med de rigtige artikler. Husk blot, at du aldrig må kopiere andre steder fra, med mindre det er frit indhold. Prøv desuden altid at skrive fra et neutralt synspunkt og beskriv dine redigeringer.
  • Kig dig omkring! Se bl.a. skribentforsiden - der findes flere nyttige links.
  • Læs og lær! Fortsæt gerne med at læse om god opførsel på Wikipedia, hvordan du uploader billeder og stilmanualen.
  • Stil spørgsmål! De erfarne brugere hjælper gerne på nybegynderforummet hvis du har brug for hjælp! Du kan også få tilknyttet en mentor, der kan hjælpe. En god metode er også at efterligne – se hvordan andre artikler er lavet (kig blandt andet blandt vores pt bedste artikler) og brug nogle af de samme redskaber.
  • Signér! Når du skriver indlæg på diskussionssider (som denne), så husk at signére det du skriver. Dette gør du nemmest ved at klikke på "signér"-knappen Wiki-edit-signatur.PNG eller selv skrive fire tilder (~~~~). Du skal ikke signere bidrag til artikler.

Endnu en gang - velkommen til!

Med venlig hilsen --Pusleogpixi 29. jul 2009, 23:08 (CEST)

Karelen[redigér | redigér wikikode]

Hej Per, som vi snakkede om, har jeg nu gjort følgende:

  1. flyttet artiklen "Karelen" til Karelen (landskab) som du foreslog
  2. oprettet en ny artikel: Karelens historie og flyttet historieafsnittet dertil
  3. oprettet skabelon "Navboks Karelens historie" og samlet artikler der (der mangler sikkert nogle).

Jeg har indføjet et oversigtsafsnit om Karelens befolkningsforhold og vil forsøge at tilføje yderligere afsnit til artiklen om landskabet Karelen. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 19. sep 2014, 17:31 (CEST)

@ Rmir2: Jeg taget et hurtigt kig på dine redigeringer, og synes du er på vej i den rigtige retning. Imidlertid er jeg i tvivl om afsnittet Befolkning bør stå i artiklen Karelen (landskab). I hvert fald er jeg sikker på, at befolkningsstastikken er misvisende. Så vidt jeg kan se, dækker statistikken kun Østkarelen eller Karelske ASSR. Karelen (landsskab) bør vel omfatte såvel (navne fra kortet): Vita Karelen, Norra Karelen, Södra Karelen, Karelske näset, Ladoga Karelen og Aunus (?). Hvis vi er enig om det, er jeg sikker på at skemat er misvissende om befolkningssammensætningen. Først og fremmest er antallet af karelere og vepsere undervurderet og antallet af russere overvurderet. Jeg mener vi med fordel kunne flytte befolkningsstatistikken til de enkelte artikler om de forskellige officielle administrative enheder eller til Karelens historie og koncentrere Karelen (landskab) om geografi, natur og tidligere historie, f. eks. til 1700 eller noget i den retning. Der er iøvrigt ikke overensstemmelse mellem dawiki og enwiki om hvad Svensk/Finsk karelen omfatter. I flg. en wiki omfatter Svensk/Finsk karelen, ud over Karelske näset også Norra Karelen og Södra Karelen? Skal vi rette, eller er enwiki forkert? mvh Per (PerV) (diskussion) 20. sep 2014, 10:44 (CEST)
Du har en pointe. Hvis jeg husker rigtigt, er det muligt at opdele befolkningsstatistikken på mindre områder. Måske vil det være rigtigst at præcisere hvilket område, der refereres til (Karelske ASSR før 2. verdenskrig, Finsk-karelske Republik, Karelske ASSR efter 2. verdenskrig og med andre grænser end før krigen osv.). Hvis det er muligt at opdele på mindre delområder synes jeg bestemt, at det vil være arbejdet værd. I og for sig er jeg også enig i, at der måske kan være en pointe i at flytte afsnittet til Karelens historie som et oversigtsafsnit i tillæg til historien og i afsnittet om landskabet kun give en kortere og mere almen beskrivelse. Desuden mangler der noget om fx fordelingen på byer og landområder, religiøse forhold samt om fordeling på hovederhvervsgrupper (hvis der findes oplysninger om det). En sådan fremstilling vil nok gøre artiklen om Landskabet Karelen mere læsbar og samtidig er den mere relevant i en artikel om landskabet og landskabets variationen, fordi fx befolkningsfordeling og fordeling på erhverv i høj grad knytter sig til tilstedeværelsen af råstoffer, transportforbindelser samt de udpegede administrative centre. Med hensyn til Svensk/Finsk karelen kan det kontrolleres via finsk wiki. De (om nogen) må vel have styr på det. Det samme gælder Karelens inddeling i delområder. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 20. sep 2014, 11:21 (CEST)
Et anden hængeparti fra ferien. I kategori Kategori:Byer i Rusland har du skrevet "republikken Xx" altså med lille r, det vil jeg mene skal være med stort R, eftersom der er valgt at skrive "Republikken Xx" og ikke "Xx (republik)". --Patchfinder (diskussion) 19. sep 2014, 21:29 (CEST)
@ Patchfinder Du har helt ret. Der er total kaos i Kategori:Byer i Rusland. Republik står både med stort om småt. Jeg tror det var bogstaveringen oblast/kraj, der fik mig til at "vakle". Du har sikkert ret, at republik bør stå med stort. Det bør rettes. Fejlen findes i en anden variant i Kategori:Floder i Rusland, hvor "Republikken" ikke indgår i f.eks. Kategori:Floder i Tatarstan, der burde hedde "Floder i Republikken Tatarstan". Det tager nok lidt tid, inden jeg når at få alle disse fejl rettet :( mvh Per (PerV) (diskussion) 20. sep 2014, 10:44 (CEST)
Det kommer vel an på om republikken betragtes som en del af navnet og om det betragtes som et egennavn. Hvis ikke republikken betragtes som en del af navnet og et egennavn, så er det lille bogstav korrekt. Og hvis ikke republikken er en del af navnet så er Xx (republik), den korrekte navngivning. I tilfældene med oblaster betragtes det som egennavn, men der benyttes lille o i egennavnet på modersmålet, hvorfor det er korrekt at angive dem med lille o. --Patchfinder (diskussion) 20. sep 2014, 18:48 (CEST)

@Patchfinder i kapitel 1, 2. afsnit i "Forfatningen for Republikken Tatarstan 6. november 1992 (med senere ændringer)" står der: Наименования Республика Татарстан и Татарстан равнозначны, (dansk: Navne Republikken Tatarstan og Tatarstan er ækvivalente). Det betyder efter min mening, at når vi bruger "Republikken Tatarstan" skal Republikken være med stort, eftersom, det i følge forfatningen er en del af navnet, når det benyttes.

PS: Jeg har ikke været inde og læse alle de andre republikkers forfatning, men forventer de på det punkt er standardiserede. mvh Per (PerV) (diskussion) 8. okt 2014, 23:23 (CEST)

@PerV ja hvis republikken oversættes til russisk giver noget i stil med "respublika", men det kun aktuelt, hvis det betragtes som en del af navnet. Det er helt ok at skrive Republikken Tatarstan, når du har den kilde til det, jeg vil dog foretrække et har kilder mere til andre republikker, før der laves en generel regel om, at der skrives med stort R og Republikken som en del af navnet. --Patchfinder (diskussion) 9. okt 2014, 16:01 (CEST)
@Patchfinder: Ok jeg vil finde forfatningerne for et par republikker mere ... det tager lidt tid ;) mvh Per (PerV) (diskussion) 9. okt 2014, 16:08 (CEST)

Sovjetrussiske[redigér | redigér wikikode]

Hej PerV. Hvad vil du kalde våbensystemer der til at begynde med udvikles af Sovjetunionen, men overtages af Rusland efter Murens fald? --Med venlig hilsen Necessary Evil (diskussion) 22. sep 2014, 17:08 (CEST)

@Necessary Evil:De var vel sovjettiske frem til Sovjetunionens sammenbrud, hvorefter de blev russiske. Vi taler jo heller ikke om Kejserligerevolutionære våben om franske våben mellem 1789 og 1799, uanset af flertallet af våbnene under revolutionen helt sikkert var udviklet under kejserriget!
PS: se Sovjetrussiske, for mig er ordet Sovjetrussiske ikke bare "sjældent" som ordbogen skriver, men outdated. Det lyder som et ord min morfar, der var født i 1889 ville bruge. Men det er selvfølgelig subjektivt. Hvorimod sammenblandingen af sovjetisk og russisk for mig er nonsens, idet det er to forskellige stater. Rusland eksisterede frem til 1917 som Kejserriget Rusland, derefter eksisterede Sovjetunionen under forskellige navne frem til 1991, hvor Den Russiske Føderation blev dannet. Der var altså aldrig en statsdannelse, der hed Sovjetrusland, og altså heller ikke sovjetrussiske våben eller våbensystemer.
PPS: Det er iøvrigt en generel uvane her på wikipedia, at linke til Rusland, når man omtaler Storfyrstendømmet Moskva, Zar-rusland, eller Kejserdømmet Rusland; Men endnu værre er det at sammenblande Rusland og Sovjetunionen! mvh Per (PerV) (diskussion) 8. okt 2014, 23:49 (CEST)

Racelære[redigér | redigér wikikode]

Dine input på diskussionssiden er velkomne.Maunus (diskussion) 8. okt 2014, 21:56 (CEST)

en:Do not buy Russian goods![redigér | redigér wikikode]

Hello! Could you translate an article about boycott of Russian goods in Ukraine for the Danish Wikipedia? Thanks for the help. --Trydence (diskussion) 11. okt 2014, 02:14 (CEST)

PerV: Jeg har lavet en start, som du kan fortsætte på, hvis du har lyst: Du skal ikke købe russisk!. --Laketown  (disk) 11. okt 2014, 15:49 (CEST)

Nye kategorier[redigér | redigér wikikode]

Hej Per. Jeg har lavet en liste med nye kategorier, som endnu ikke er kommet ind i wikidata (med interwiki-links): Bruger:Steenth/Nye kategorier ikke i wikidata. Der mange af de nye kategorier, som du har oprettet. Kunne du finde en marker til dem? Specielt de russiske enheden. Jeg ser af de svenske kategorier er nogen, som ikke findes på den svenske. Overvej om det er vær at uddybe dybere i kategori-struktur end svwiki gør. Hver kategori bør et vist antal artikler for det give nytte. --Steen Th (diskussion) 17. okt 2014, 17:07 (CEST)

Jeg regner med, jeg når at få rettet kategorierne idag. mvh Per (PerV) (diskussion) 20. okt 2014, 07:51 (CEST)

Nordøstpassagen[redigér | redigér wikikode]

Hej PerV, jeg har udvidet artiklen om Nordøstpassagen, men tror, at der er fejl i de anvendte russiske navne. Du må gerne rette dem. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 2. nov 2014, 18:05 (CET)

Sigøjnere[redigér | redigér wikikode]

Hej PerV, jeg har oprettet artikel sigøjnere, for at lave en beskrivelse af begrebet og der igennem skabe en bedre forståelse for det. I den forbindelse kaner der overlap og modsatrettede kilder og synspunkter. Du har arbejdet en del med artikel romaer, i den forbindelse virker du til at have en god indsigt på området. Det jeg specifikt savner svar på er: Sintier er det det samme som romaer? Ifølge de kilder jeg kan finde er det det samme som sigøjnere, men ikke helt det samme som romaer. Hvor bredt er det meningen at artiklen "romaer" skal favne? Og kunne det evt. være en ide at flytte den til "Roma folk" eller "Roma og Sinti" alt efter hvordan afgrænsningen er. Hvordan er dit kendskab til sigøjnere/romaer i Danmark, jeg synes selv at læse en del modstridende oplysninger. Du beskriver også begrebet sigøjner som nedladende, hvilket jeg ikke nødvendigvis er uenig i, men gennem den norske Wikipedia, læser jeg at det ikke opfattes sådan i Norge. Ved du mere om hvordan det opfattes i Danmark blandt romaer? --Patchfinder (diskussion) 11. nov 2014, 23:32 (CET)