Brugerdiskussion:PerV

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Dette er PerVs diskussionsside, hvor du kan efterlade beskeder til PerV.

  1. Arkiv 2009
Denne diskussionsside bliver automatisk arkiveret af KaareBot. Se mere på Skabelon:Autoarkiv. Seneste opdatering: 06. Oct 2014 18:55
Gtk-dialog-info.svg Hjertelig velkommen til den danske Wikipedia, PerV!
Jeg håber, at du vil trives her. Begynd gerne med at gennemgå vores guide, som er en hurtig og nem måde at blive introduceret til de vigtigste ting på Wikipedia.

Du kan også læse om tips til, hvordan du hurtigt kommer i gang med at redigere (se også den ultrakorte redigeringsvejledning), og de mest almindelige begynderfejl. Hvis du har spørgsmål til, hvordan du kommer i gang, kan du gennemse de oftest stillede spørgsmål om Wikipedia samt nybegynderforummet. Hvis du har andre spørgsmål, så kan du spørge på Landsbybrønden, eller på IRC-kanalen.

Fem ting at tænke på:

  • Vær dristig! Den væsentligste fejl, som nybegyndere begår, er slet ikke at skrive. Skriv! Hvis du begår sproglige fejl eller glemmer nogle ting, vil andre rette den slags til efterhånden. En stor hjælp er at bruge forhåndsvisning til at se, hvordan dine ændringer kommer til at se ud, inden du gemmer dem, og du kan også lege i "sandkassen" inden du går i kast med de rigtige artikler. Husk blot, at du aldrig må kopiere andre steder fra, med mindre det er frit indhold. Prøv desuden altid at skrive fra et neutralt synspunkt og beskriv dine redigeringer.
  • Kig dig omkring! Se bl.a. skribentforsiden - der findes flere nyttige links.
  • Læs og lær! Fortsæt gerne med at læse om god opførsel på Wikipedia, hvordan du uploader billeder og stilmanualen.
  • Stil spørgsmål! De erfarne brugere hjælper gerne på nybegynderforummet hvis du har brug for hjælp! Du kan også få tilknyttet en mentor, der kan hjælpe. En god metode er også at efterligne – se hvordan andre artikler er lavet (kig blandt andet blandt vores pt bedste artikler) og brug nogle af de samme redskaber.
  • Signér! Når du skriver indlæg på diskussionssider (som denne), så husk at signére det du skriver. Dette gør du nemmest ved at klikke på "signér"-knappen Wiki-edit-signatur.PNG eller selv skrive fire tilder (~~~~). Du skal ikke signere bidrag til artikler.

Endnu en gang - velkommen til!

Med venlig hilsen --Pusleogpixi 29. jul 2009, 23:08 (CEST)

Sletteforslag skal begrundes![redigér | redigér wikikode]

Hej Per. Når du sætter en kategori til sletning, så skriv hvorfor! Som fx: {{slet|flytte til [[Kategori:Ny kategori]]}}. Det er meget tidskrævede at finde ud at hvorfor, når der ikke er nogen begrundelse. Og begrundelsen skal helst være på en måde, så det komme ind i sletningslogen. --Steen Th (diskussion) 20. aug 2014, 12:18 (CEST)

Hej igen: {{hurtigslet|flyttet til [[:Kategori:Ny kategori]]}} er bedre til formålet. --Steen Th (diskussion) 22. aug 2014, 09:34 (CEST)
OK vil huske det ... sorry :( mvh Per (PerV) (diskussion) 22. aug 2014, 09:44 (CEST)
De enkelte artikler i kategorien skal stadig omkategoriseres som hidtil, men selve kategorien kan faktisk flyttes med den almindelige flyttefunktion nu, så hvis man gør brug af den, er der ingen kategorier, der skal slettes mere af den årsag.
- Sarrus (db) d. 22. aug 2014, 17:35 (CEST)

Ok anede det ikke :( mvh Per (PerV) (diskussion) 22. aug 2014, 17:53 (CEST)

Eugenik[redigér | redigér wikikode]

Hej Per,

Du satte for noget tid siden {{POV}} på artiklen om Eugenik. Jeg har slettet et afsnit i artiklen om de sædvanlige "nogen", der "mener", at eugenik fortsat praktiseres i Danmark. Anser du fortsat artiklen for POV, eller kan skabelonen pilles af ? Artiklen kan naturligvis forbedres, men det er ikke en POV-problemstilling. Pugilist (diskussion) 6. sep 2014, 22:12 (CEST)

Hej
Har desværre ikke nået at kigge på Eugenik før nu, men som det fremgår af historikken satte jeg {{POV}} på inden Maunus gennemgribende redigerede artiklen. Efter min mening kunne POV have været fjernet den gang. Jeg gør det så nu. Vil andre indsætte skabelonen igen, må det være op til dem ;) mvh Per (PerV) (diskussion) 17. sep 2014, 00:37 (CEST)

Otto Ville Kuusinen[redigér | redigér wikikode]

Hej PerV, jeg kan se, at du har sat en POV-skabelon på artiklen om Otto Ville Kuusinen. Jeg synes, at du burde begrunde det på artiklens diskussionsside, ellers er det jo ikke til at vide hvad, du sigter til. Jeg har ikke selv ydet nævneværdige bidrag til artiklen, men jeg vil da gerne undersøge, om jeg kan forbedre den - hvis jeg kender til problemerne. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 16. sep 2014, 19:11 (CEST)

Det er vel indlysende at man ikke kan skrive "forrædder" i en encyklopædisk tekst uanset om man pakker det ind som "Kendt for:". Jeg prøvede af nysgerrighed at kigge på Vidkun Quisling, som blev dømt som landsforrædder, og henrettet, Philippe Pétain, som blev dømt til livsvarigt fængsel for forrædderi, og Erik Scavenius, som med rette kunne have fået samme dom. I ingen af de artikler vælger skribenten på dawiki at give sin egen mening til kende som i artiklen om Otto Ville Kuusinen, hvor skribenten udtrykker sit "Point Of View" i Infoboks person.
Havde der foreligget en dom, burde og skulle vi referere den, vi kan endda vælge at bringe udtalelser med kilde om Otto Ville Kuusinens eventuelle landsforrædderi. Men at skrive det uden kilde i infoboksen er POV. Jeg er ikke det mindste i tvivl om at han af nogle finner betragtes som landsforrædder, men jeg er heller ikke i tvivl om, at han af andre finner ikke betragtes som landsforrædder. Det er wikipedias opgave loyalt at referere begge standpunkter. Ikke kun de hvides. mvh Per (PerV) (diskussion) 16. sep 2014, 19:52 (CEST)
Tak for svaret. Jeg kan for så vidt være helt enig med dig i, at udtrykket "kendt som forræder" ikke kan bruges i en wiki-artikel, med mindre der i det mindste gives kilder til udtrykket "kendt som" - fx i form af samtidige avisartikler med beskyldninger af denne art eller udsagn herom i den faglige litteratur om Finlands historie. Jeg synes dog, at det ville være lettere enten blot at fjerne dette udtryk eller at tilføje et "km" frem for at skrive POV over hele artiklen. Jeg håber, at du kan følge denne tankegang.
Til din orientering fandt jeg et sted en omtale af Kuusinens motiver til sin medvirken ved arbejdet i Karelske ASSR og Karelsk-finske SSR. Jeg vil se om jeg kan finde en rimelig objektiv formulering og der efter indsætte omtale heraf i alle tre artikler. Hvad enten, men er enig med Kuusinen i hans handlinger eller ej, synes jeg, at man skylder en omtale af disse motiver i alle tre sammenhænge. Hvis du eventuelt har tilgang til andet materiale om ham, vil jeg opfordre dig til at bidrage til en mere fyldig omtale. Vi har ikke brug for skabelonbelastede artikler, så hellere fyldigere og bedre. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 16. sep 2014, 20:26 (CEST)

Portal Rusland?[redigér | redigér wikikode]

Hej Per, tak for din henvendelse på min hjemmeside. Jeg har svaret der på dine spørgsmål. Denne henvendelse drejer sig om noget helt andet: vi har ikke på dansk wiki en portal om Rusland (forøvrigt heller ikke om Finland). Kunne vi prøve at lave en sådan, der skulle samle alle emner om Rusland eet sted: historie, geografi, kultur, sport, videnskab osv.? For mig at se er der materiale nok. Jeg har ikke erfaring i dette, men vi kan måske få hjælp fra nogen af dem, der har erfaring heri. Hvad siger du til det forslag? venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 17. sep 2014, 09:32 (CEST)

Jeg er ikke interesseret i oprettelse i at oprettet en portal, som ville indebære bl.a. portalforside osv. Jeg er derimod interesseret i et projekt, der kan samordne bestræbelserne på at få dækket emnerne fyldestgørende. Jeg stillede tidligere forslag til dig om oprettelse af Wikipedia:WikiProjekt Rusland, det viser sig så, at det faktisk eksisterer. Hvis du er interesseret i at samordne bestræbelserne på på at få dækket Rusland fyldestgørende, kan vi vel gøre det der? mvh Per (PerV) (diskussion) 17. sep 2014, 10:30 (CEST)
Det kan vi sagtens. Som du kan se, har jeg allerede meldt mig til dette projekt. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 17. sep 2014, 11:59 (CEST)

Lugansk eller Luhansk[redigér | redigér wikikode]

Hej PerV, se Diskussion:Lugansk, jeg savner argumentation på, hvorfor det hedder Lugansk og ikke Luhansk, som i de fleste andre sprogversioner. --Patchfinder (diskussion) 19. sep 2014, 14:41 (CEST)

Karelen[redigér | redigér wikikode]

Hej Per, som vi snakkede om, har jeg nu gjort følgende:

  1. flyttet artiklen "Karelen" til Karelen (landskab) som du foreslog
  2. oprettet en ny artikel: Karelens historie og flyttet historieafsnittet dertil
  3. oprettet skabelon "Navboks Karelens historie" og samlet artikler der (der mangler sikkert nogle).

Jeg har indføjet et oversigtsafsnit om Karelens befolkningsforhold og vil forsøge at tilføje yderligere afsnit til artiklen om landskabet Karelen. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 19. sep 2014, 17:31 (CEST)

@ Rmir2: Jeg taget et hurtigt kig på dine redigeringer, og synes du er på vej i den rigtige retning. Imidlertid er jeg i tvivl om afsnittet Befolkning bør stå i artiklen Karelen (landskab). I hvert fald er jeg sikker på, at befolkningsstastikken er misvisende. Så vidt jeg kan se, dækker statistikken kun Østkarelen eller Karelske ASSR. Karelen (landsskab) bør vel omfatte såvel (navne fra kortet): Vita Karelen, Norra Karelen, Södra Karelen, Karelske näset, Ladoga Karelen og Aunus (?). Hvis vi er enig om det, er jeg sikker på at skemat er misvissende om befolkningssammensætningen. Først og fremmest er antallet af karelere og vepsere undervurderet og antallet af russere overvurderet. Jeg mener vi med fordel kunne flytte befolkningsstatistikken til de enkelte artikler om de forskellige officielle administrative enheder eller til Karelens historie og koncentrere Karelen (landskab) om geografi, natur og tidligere historie, f. eks. til 1700 eller noget i den retning. Der er iøvrigt ikke overensstemmelse mellem dawiki og enwiki om hvad Svensk/Finsk karelen omfatter. I flg. en wiki omfatter Svensk/Finsk karelen, ud over Karelske näset også Norra Karelen og Södra Karelen? Skal vi rette, eller er enwiki forkert? mvh Per (PerV) (diskussion) 20. sep 2014, 10:44 (CEST)
Du har en pointe. Hvis jeg husker rigtigt, er det muligt at opdele befolkningsstatistikken på mindre områder. Måske vil det være rigtigst at præcisere hvilket område, der refereres til (Karelske ASSR før 2. verdenskrig, Finsk-karelske Republik, Karelske ASSR efter 2. verdenskrig og med andre grænser end før krigen osv.). Hvis det er muligt at opdele på mindre delområder synes jeg bestemt, at det vil være arbejdet værd. I og for sig er jeg også enig i, at der måske kan være en pointe i at flytte afsnittet til Karelens historie som et oversigtsafsnit i tillæg til historien og i afsnittet om landskabet kun give en kortere og mere almen beskrivelse. Desuden mangler der noget om fx fordelingen på byer og landområder, religiøse forhold samt om fordeling på hovederhvervsgrupper (hvis der findes oplysninger om det). En sådan fremstilling vil nok gøre artiklen om Landskabet Karelen mere læsbar og samtidig er den mere relevant i en artikel om landskabet og landskabets variationen, fordi fx befolkningsfordeling og fordeling på erhverv i høj grad knytter sig til tilstedeværelsen af råstoffer, transportforbindelser samt de udpegede administrative centre. Med hensyn til Svensk/Finsk karelen kan det kontrolleres via finsk wiki. De (om nogen) må vel have styr på det. Det samme gælder Karelens inddeling i delområder. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 20. sep 2014, 11:21 (CEST)
Et anden hængeparti fra ferien. I kategori Kategori:Byer i Rusland har du skrevet "republikken Xx" altså med lille r, det vil jeg mene skal være med stort R, eftersom der er valgt at skrive "Republikken Xx" og ikke "Xx (republik)". --Patchfinder (diskussion) 19. sep 2014, 21:29 (CEST)
@ Patchfinder Du har helt ret. Der er total kaos i Kategori:Byer i Rusland. Republik står både med stort om småt. Jeg tror det var bogstaveringen oblast/kraj, der fik mig til at "vakle". Du har sikkert ret, at republik bør stå med stort. Det bør rettes. Fejlen findes i en anden variant i Kategori:Floder i Rusland, hvor "Republikken" ikke indgår i f.eks. Kategori:Floder i Tatarstan, der burde hedde "Floder i Republikken Tatarstan". Det tager nok lidt tid, inden jeg når at få alle disse fejl rettet :( mvh Per (PerV) (diskussion) 20. sep 2014, 10:44 (CEST)
Det kommer vel an på om republikken betragtes som en del af navnet og om det betragtes som et egennavn. Hvis ikke republikken betragtes som en del af navnet og et egennavn, så er det lille bogstav korrekt. Og hvis ikke republikken er en del af navnet så er Xx (republik), den korrekte navngivning. I tilfældene med oblaster betragtes det som egennavn, men der benyttes lille o i egennavnet på modersmålet, hvorfor det er korrekt at angive dem med lille o. --Patchfinder (diskussion) 20. sep 2014, 18:48 (CEST)

@Patchfinder i kapitel 1, 2. afsnit i "Forfatningen for Republikken Tatarstan 6. november 1992 (med senere ændringer)" står der: Наименования Республика Татарстан и Татарстан равнозначны, (dansk: Navne Republikken Tatarstan og Tatarstan er ækvivalente). Det betyder efter min mening, at når vi bruger "Republikken Tatarstan" skal Republikken være med stort, eftersom, det i følge forfatningen er en del af navnet, når det benyttes.

PS: Jeg har ikke været inde og læse alle de andre republikkers forfatning, men forventer de på det punkt er standardiserede. mvh Per (PerV) (diskussion) 8. okt 2014, 23:23 (CEST)

@PerV ja hvis republikken oversættes til russisk giver noget i stil med "respublika", men det kun aktuelt, hvis det betragtes som en del af navnet. Det er helt ok at skrive Republikken Tatarstan, når du har den kilde til det, jeg vil dog foretrække et har kilder mere til andre republikker, før der laves en generel regel om, at der skrives med stort R og Republikken som en del af navnet. --Patchfinder (diskussion) 9. okt 2014, 16:01 (CEST)
@Patchfinder: Ok jeg vil finde forfatningerne for et par republikker mere ... det tager lidt tid ;) mvh Per (PerV) (diskussion) 9. okt 2014, 16:08 (CEST)

Sovjetrussiske[redigér | redigér wikikode]

Hej PerV. Hvad vil du kalde våbensystemer der til at begynde med udvikles af Sovjetunionen, men overtages af Rusland efter Murens fald? --Med venlig hilsen Necessary Evil (diskussion) 22. sep 2014, 17:08 (CEST)

@Necessary Evil:De var vel sovjettiske frem til Sovjetunionens sammenbrud, hvorefter de blev russiske. Vi taler jo heller ikke om Kejserligerevolutionære våben om franske våben mellem 1789 og 1799, uanset af flertallet af våbnene under revolutionen helt sikkert var udviklet under kejserriget!
PS: se Sovjetrussiske, for mig er ordet Sovjetrussiske ikke bare "sjældent" som ordbogen skriver, men outdated. Det lyder som et ord min morfar, der var født i 1889 ville bruge. Men det er selvfølgelig subjektivt. Hvorimod sammenblandingen af sovjetisk og russisk for mig er nonsens, idet det er to forskellige stater. Rusland eksisterede frem til 1917 som Kejserriget Rusland, derefter eksisterede Sovjetunionen under forskellige navne frem til 1991, hvor Den Russiske Føderation blev dannet. Der var altså aldrig en statsdannelse, der hed Sovjetrusland, og altså heller ikke sovjetrussiske våben eller våbensystemer.
PPS: Det er iøvrigt en generel uvane her på wikipedia, at linke til Rusland, når man omtaler Storfyrstendømmet Moskva, Zar-rusland, eller Kejserdømmet Rusland; Men endnu værre er det at sammenblande Rusland og Sovjetunionen! mvh Per (PerV) (diskussion) 8. okt 2014, 23:49 (CEST)

Racelære[redigér | redigér wikikode]

Dine input på diskussionssiden er velkomne.Maunus (diskussion) 8. okt 2014, 21:56 (CEST)

en:Do not buy Russian goods![redigér | redigér wikikode]

Hello! Could you translate an article about boycott of Russian goods in Ukraine for the Danish Wikipedia? Thanks for the help. --Trydence (diskussion) 11. okt 2014, 02:14 (CEST)

PerV: Jeg har lavet en start, som du kan fortsætte på, hvis du har lyst: Du skal ikke købe russisk!. --Laketown  (disk) 11. okt 2014, 15:49 (CEST)

Nye kategorier[redigér | redigér wikikode]

Hej Per. Jeg har lavet en liste med nye kategorier, som endnu ikke er kommet ind i wikidata (med interwiki-links): Bruger:Steenth/Nye kategorier ikke i wikidata. Der mange af de nye kategorier, som du har oprettet. Kunne du finde en marker til dem? Specielt de russiske enheden. Jeg ser af de svenske kategorier er nogen, som ikke findes på den svenske. Overvej om det er vær at uddybe dybere i kategori-struktur end svwiki gør. Hver kategori bør et vist antal artikler for det give nytte. --Steen Th (diskussion) 17. okt 2014, 17:07 (CEST)

Jeg regner med, jeg når at få rettet kategorierne idag. mvh Per (PerV) (diskussion) 20. okt 2014, 07:51 (CEST)