Brugerdiskussion:PerV

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Dette er PerVs diskussionsside, hvor du kan efterlade beskeder til PerV.

  1. Arkiv 2009
Denne diskussionsside bliver automatisk arkiveret af KaareBot. Se mere på Skabelon:Autoarkiv. Seneste opdatering: 10. Sep 2014 13:15
Gtk-dialog-info.svg Hjertelig velkommen til den danske Wikipedia, PerV!
Jeg håber, at du vil trives her. Begynd gerne med at gennemgå vores guide, som er en hurtig og nem måde at blive introduceret til de vigtigste ting på Wikipedia.

Du kan også læse om tips til, hvordan du hurtigt kommer i gang med at redigere (se også den ultrakorte redigeringsvejledning), og de mest almindelige begynderfejl. Hvis du har spørgsmål til, hvordan du kommer i gang, kan du gennemse de oftest stillede spørgsmål om Wikipedia samt nybegynderforummet. Hvis du har andre spørgsmål, så kan du spørge på Landsbybrønden, eller på IRC-kanalen.

Fem ting at tænke på:

  • Vær dristig! Den væsentligste fejl, som nybegyndere begår, er slet ikke at skrive. Skriv! Hvis du begår sproglige fejl eller glemmer nogle ting, vil andre rette den slags til efterhånden. En stor hjælp er at bruge forhåndsvisning til at se, hvordan dine ændringer kommer til at se ud, inden du gemmer dem, og du kan også lege i "sandkassen" inden du går i kast med de rigtige artikler. Husk blot, at du aldrig må kopiere andre steder fra, med mindre det er frit indhold. Prøv desuden altid at skrive fra et neutralt synspunkt og beskriv dine redigeringer.
  • Kig dig omkring! Se bl.a. skribentforsiden - der findes flere nyttige links.
  • Læs og lær! Fortsæt gerne med at læse om god opførsel på Wikipedia, hvordan du uploader billeder og stilmanualen.
  • Stil spørgsmål! De erfarne brugere hjælper gerne på nybegynderforummet hvis du har brug for hjælp! Du kan også få tilknyttet en mentor, der kan hjælpe. En god metode er også at efterligne – se hvordan andre artikler er lavet (kig blandt andet blandt vores pt bedste artikler) og brug nogle af de samme redskaber.
  • Signér! Når du skriver indlæg på diskussionssider (som denne), så husk at signére det du skriver. Dette gør du nemmest ved at klikke på "signér"-knappen Wiki-edit-signatur.PNG eller selv skrive fire tilder (~~~~). Du skal ikke signere bidrag til artikler.

Endnu en gang - velkommen til!

Med venlig hilsen --Pusleogpixi 29. jul 2009, 23:08 (CEST)

Kategoristruktur med russiske republikker[redigér | redigér wikikode]

Som jeg andet sted har fortalt, så bifalder jeg den nye navngivning af de russiske republikker :-) I forhold til kategoriseringen der mangler jeg dog et "R" i stedet for "r", eftersom det er bestemt form som "Republikken", havde du i stedet valgt (republik), ville lille r have været ok. --Patchfinder (diskussion) 22. jul 2014, 19:53 (CEST)

Jeg må lige rette mig selv, jeg skrev bestemt form, men jeg mente egennavn, alternativet ville være (republik), hvis ikke Republikken er en del af egennavnet. --Patchfinder (diskussion) 26. jul 2014, 12:18 (CEST)

Litauen[redigér | redigér wikikode]

Hej Per. For nogen tid siden lovede jeg at udvide artiklen om Litauen. Det har jeg nu gjort i Bruger:Amjaabc/sandkasse. Måske vil du kigge på den og se, om den er værd at flytte over i artikelrummet som erstatning for den nuværende.

Hvis du skulle være i stand til at finde materiale om kriminaliteten i landet, så har jeg et skjult underafsnit til dette nederst i Demografi-afsnittet. Jeg har ikke haft held til at finde noget pålideligt, som jeg kunne forstå. Men måske er det heller ikke så nødvendigt. Mvh. Arne (Amjaabc) (diskussion) 29. jul 2014, 22:22 (CEST)

right[redigér | redigér wikikode]

Hej Per. Jeg undrer mig over, at du konsekvent har slettet 'right' på billederne i Finland. Værdien er jo godt nok default, men det er da ikke forkert at angive den eksplicit. Er det så ikke lidt spild af tid? Jeg bruger den som regel, om ikke af andre grunde så for at markere, at det er et bevidst valg, at billedet skal stå til højre, så hvis du har en mission, bliver der nok at se til :-) Mvh. Arne (Amjaabc) (diskussion) 5. aug 2014, 23:37 (CEST)

Sletteforslag skal begrundes![redigér | redigér wikikode]

Hej Per. Når du sætter en kategori til sletning, så skriv hvorfor! Som fx: {{slet|flytte til [[Kategori:Ny kategori]]}}. Det er meget tidskrævede at finde ud at hvorfor, når der ikke er nogen begrundelse. Og begrundelsen skal helst være på en måde, så det komme ind i sletningslogen. --Steen Th (diskussion) 20. aug 2014, 12:18 (CEST)

Hej igen: {{hurtigslet|flyttet til [[:Kategori:Ny kategori]]}} er bedre til formålet. --Steen Th (diskussion) 22. aug 2014, 09:34 (CEST)
OK vil huske det ... sorry :( mvh Per (PerV) (diskussion) 22. aug 2014, 09:44 (CEST)
De enkelte artikler i kategorien skal stadig omkategoriseres som hidtil, men selve kategorien kan faktisk flyttes med den almindelige flyttefunktion nu, så hvis man gør brug af den, er der ingen kategorier, der skal slettes mere af den årsag.
- Sarrus (db) d. 22. aug 2014, 17:35 (CEST)

Ok anede det ikke :( mvh Per (PerV) (diskussion) 22. aug 2014, 17:53 (CEST)

Eugenik[redigér | redigér wikikode]

Hej Per,

Du satte for noget tid siden {{POV}} på artiklen om Eugenik. Jeg har slettet et afsnit i artiklen om de sædvanlige "nogen", der "mener", at eugenik fortsat praktiseres i Danmark. Anser du fortsat artiklen for POV, eller kan skabelonen pilles af ? Artiklen kan naturligvis forbedres, men det er ikke en POV-problemstilling. Pugilist (diskussion) 6. sep 2014, 22:12 (CEST)

Hej
Har desværre ikke nået at kigge på Eugenik før nu, men som det fremgår af historikken satte jeg {{POV}} på inden Maunus gennemgribende redigerede artiklen. Efter min mening kunne POV have været fjernet den gang. Jeg gør det så nu. Vil andre indsætte skabelonen igen, må det være op til dem ;) mvh Per (PerV) (diskussion) 17. sep 2014, 00:37 (CEST)

Otto Ville Kuusinen[redigér | redigér wikikode]

Hej PerV, jeg kan se, at du har sat en POV-skabelon på artiklen om Otto Ville Kuusinen. Jeg synes, at du burde begrunde det på artiklens diskussionsside, ellers er det jo ikke til at vide hvad, du sigter til. Jeg har ikke selv ydet nævneværdige bidrag til artiklen, men jeg vil da gerne undersøge, om jeg kan forbedre den - hvis jeg kender til problemerne. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 16. sep 2014, 19:11 (CEST)

Det er vel indlysende at man ikke kan skrive "forrædder" i en encyklopædisk tekst uanset om man pakker det ind som "Kendt for:". Jeg prøvede af nysgerrighed at kigge på Vidkun Quisling, som blev dømt som landsforrædder, og henrettet, Philippe Pétain, som blev dømt til livsvarigt fængsel for forrædderi, og Erik Scavenius, som med rette kunne have fået samme dom. I ingen af de artikler vælger skribenten på dawiki at give sin egen mening til kende som i artiklen om Otto Ville Kuusinen, hvor skribenten udtrykker sit "Point Of View" i Infoboks person.
Havde der foreligget en dom, burde og skulle vi referere den, vi kan endda vælge at bringe udtalelser med kilde om Otto Ville Kuusinens eventuelle landsforrædderi. Men at skrive det uden kilde i infoboksen er POV. Jeg er ikke det mindste i tvivl om at han af nogle finner betragtes som landsforrædder, men jeg er heller ikke i tvivl om, at han af andre finner ikke betragtes som landsforrædder. Det er wikipedias opgave loyalt at referere begge standpunkter. Ikke kun de hvides. mvh Per (PerV) (diskussion) 16. sep 2014, 19:52 (CEST)
Tak for svaret. Jeg kan for så vidt være helt enig med dig i, at udtrykket "kendt som forræder" ikke kan bruges i en wiki-artikel, med mindre der i det mindste gives kilder til udtrykket "kendt som" - fx i form af samtidige avisartikler med beskyldninger af denne art eller udsagn herom i den faglige litteratur om Finlands historie. Jeg synes dog, at det ville være lettere enten blot at fjerne dette udtryk eller at tilføje et "km" frem for at skrive POV over hele artiklen. Jeg håber, at du kan følge denne tankegang.
Til din orientering fandt jeg et sted en omtale af Kuusinens motiver til sin medvirken ved arbejdet i Karelske ASSR og Karelsk-finske SSR. Jeg vil se om jeg kan finde en rimelig objektiv formulering og der efter indsætte omtale heraf i alle tre artikler. Hvad enten, men er enig med Kuusinen i hans handlinger eller ej, synes jeg, at man skylder en omtale af disse motiver i alle tre sammenhænge. Hvis du eventuelt har tilgang til andet materiale om ham, vil jeg opfordre dig til at bidrage til en mere fyldig omtale. Vi har ikke brug for skabelonbelastede artikler, så hellere fyldigere og bedre. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 16. sep 2014, 20:26 (CEST)