Diskussion:Gennemsnit

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Er det ikke forkert når denne artikel siger at et gennemsnit er det samme som en middelværdi? Min forståelse er at et gennemsnit er noget man har i statistik og som udregnes ud fra et observationssæt; mens en middelværdi hører til inden for sandsynlighedsregningen og er 'midtpunktet' på sandsynlighedsfordeling. Et gennemsnit er så et estimat af middelværdien. Men altså ikke det samme hverken talmæssigt eller begrebsmæssigt, vel? Heje 21. nov 2005 kl. 22:29 (CET)

Den statistikbog, jeg lige har stående (Ole Hyldtoft: Statistik. En introduktion for historikere, Systime: Århus 1999 ISBN 87-616-0077-6) siger på s. 99: "Det tredje af de gængse centralmål, det aritmetiske gennemsnit, er alle bekendt med. Det kaldes undertiden for middeltallet, middelværdien eller blot for gennemsnittet."--Heelgrasper 21. nov 2005 kl. 22:40 (CET)
Heelgrasper har ret - jeg var lidt for hurtig. Jeg har nu kigget lidt nøjere i mine opslagsværker og min konklusion er: Middelværdi betyder faktisk begge de to ting jeg nævnte (dvs. bruges både i statistisk og sandsynlighedsregning med hver sin betydning). Gennemsnit er synonymt med den statistiske betydning af (aritmetisk) middelværdi. Jeg ændrer ikke noget i artiklen. Heje 22. nov 2005 kl. 21:52 (CET)

Engelsk reference[rediger kildetekst]

Hej

Den engelske reference pejer på "Mean" altå "lig med". Burde den ikke peje på EN:Arithmetic_mean istedet?

Findes der et tegn for middelværdi/gennemsnit?

Er nu rettet. --Villy Fink Isaksen 14. jun 2007, 12:38 (CEST)

Harmonisk gennemsnit eller middeltal[rediger kildetekst]

I denne artikel er der brugt harmonisk gennemsnit med rødt link, men der findes allerede en side om harmoniske middeltal. (Jeg har lige tilpasset linket). Jeg mener dog at Harmonisk gennemsnit ville være en bedre titel til den artikel, dels fordi titler skal være ental, men også fordi gennemsnit (så vidt jeg ved) er det mest anvendte. Jeg ved desværre ikke hvordan man ændrer navnet. Håber nogen andre vil gøre det?SuneJ 22. aug 2007, 16:50 (CEST)

Jeg har nu flyttet artiklen. En anden gang skal du blot trykke på fanebladet "flyt" (fire gange til højre for "redigér"), skrive artiklens nye titel samt en lille begrundelse. --PhoenixV 22. aug 2007, 16:52 (CEST)