Diskussion:Hee Kirke

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kirker Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Kirker, et forsøg på at koordinere oprettelsen af kirkerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Oprindelig herredskirke.

Jeg undrede mig i sin tid over, at Bøstrup Kirke blev beskrevet som en herredskirke, og da jeg nu tilfældigvis kom forbi denne artikel så jeg igen dette ord. Hvad var en herredskirke for noget? Jeg har ikke umiddelbart kunne finde noget videre om dette via google, men det kunne jo tænkes at andre lå inde med et opslagsværk, der kunne opklare "mysteriet" for mig og andre. Jeg kunne forestille mig, at der står noget om det i Kulturhistorsk leksikon for nordisk middelalder, men jeg kommer ikke lige forbi dette værk i nærmeste fremtid og har nok glemt min undren, hvis jeg senere kommer forbi det. --Heelgrasper 25. apr 2006 kl. 22:59 (CEST)

Begrebet også nyt for mig, således formuleret i "Politikens bog om Danmarks kirker". I teksten står om tårnpartiet:"Tårnpartiet danner en selvstændig forhal til kirkerummet og har muligvis huset både herskabsgalleri og herredsarkiv i det øvre stokværk". - Jeg spekulerer på, om netop det, at kirken har været brugt til herredets arkiv kan have noget med begrebet at gøre? R Overgaard 25. apr 2006 kl. 23:13 (CEST)
Svaret på spørsmålet om, hvad et herred er, ligger kun et link væk i artiklen om Hee Kirke - et herred er en gammel administrativ inddeling af Danmark, og en herrdskirke var følgelig den kirke, der dækkede herrdet - ligesom med sognekirker. Se artiklen Herred. apw 25. apr 2006 kl. 23:26 (CEST)
Herred er vi med på, det er begrebet "Herredskirke". R Overgaard 25. apr 2006 kl. 23:29 (CEST)
Hm, jeg fik vist sagt det lidt rodet, så jeg prøver igen. Ligesom hvert sogn har sin sognekirke, havde et herred sin herredskirke. På siden http://turist.langeland.dk/?vm=5892 kan man fx. læse om Bøstrup Kirke: Middelalderkirke, oprindelig herredskirke for Langelands Nørre herred. apw 25. apr 2006 kl. 23:35 (CEST)
Jamen det kan godt være at det er så enkelt! R Overgaard 25. apr 2006 kl. 23:37 (CEST)

Som R Overgaard skrive, så er ikke så meget begrebet herred, der er tvivl om her. Det er ikke umiddelbart indlysende, hvad der evt. skulle menes med, at en herredskirke "dækkede herredet", da herreder ikke var en kirkelig inddeling. Kan du ikke forklare nærmere, hvordan det skal forståes? Jeg er nogenlunde med på, at der nok har været en i hvert herred, men hvilken funktion havde den? Hvorfor havde man sådan nogle kirker? --Heelgrasper 25. apr 2006 kl. 23:39 (CEST)

se: Herredskirke -- Nico 25. apr 2006 kl. 23:58 (CEST)