Dukankuren

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Stop hand nuvola.svg Denne side er foreslået omskrevet
– da en skribent har vurderet at den virker reklamerende snarere end havende encyklopædisk indhold.
Se evt. nærmere begrundelse på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.

Dukankuren er en slankekur, som oprindeligt stammer fra Frankrig.[1] Slankekuren er en proteinbaseret kur, udviklet af den franske læge Pierre Dukan. Da hans bog, The Dukan Diet blev udgivet i 2000, resulterede det i mere end 10 millioner solgte bøger globalt.[2] Dukankuren blev udgivet i maj 2010 i England samt i april 2010 i USA. Den er nu også udkommet på dansk, under navnet Dukan Diæten. Der er ingen grænser for, hvor store mængder mad man må spise på Dukankuren, når blot man spiser de rette typer madvarer indenfor hver fase. Dog er kuren ikke velegnet til vegetarer, da man i første fase kun må spise kød, fisk og skaldyr.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Pierre Dukan var alment praktiserende læge i 1975. Da han i sin konsultation modtog en patient som var overvægtig, udviklede han en ny kur baseret på andre principper end lavt kalorieindtag. Kuren blev en bestseller i Frankrig, og har siden gået sin sejrsgang i Europa og USA, hvor flere kendte personligheder siges at sværge til kuren.

Faserne[redigér | redigér wikikode]

Dukankuren er delt op i fire faser, som på dansk kan oversættes til Angrebsfasen, Vekselfasen, Sikringsfasen og Stabiliseringsfasen.[3] Ved hver af disse faser er der opstillet særlige regler for, hvad man må spise. Angrebsfasen er designet til at kickstarte forbrændingen, og her må man spise alt hvad man ønsker indenfor 72 proteinrige madvarer. Disse indbefatter blandt andet magert kød, indmad, fjerkræ, skaldyr, æg (dog ikke uhæmmet), samt halvanden spiseskefuld havreklid hver dag.[4] Under Vekselfasen er det tillagt igen at spise grøntsager. Når man er færdig med Vekselfasen, gøres der status over, om man har nået det ønskede vægttab. Hvis ikke, vender man tilbage til fase 1 igen. Sikringsfasen tillader, at man igen begynder at spise mere almindeligt, men stadig med nogle restriktioner. Denne fase anbefales at vare 10 dage for hvert tabt kilo, og skal forhindre en forøgelse af vægten. Her kan man spise alt fra fase 1 og 2, ligesom man kan tilføje frugt, brød, kartofler osv. Den sidste fase er Stabiliseringsfasen, som lover at bibeholde vægttabet på den lange bane, og altså er et udtryk for den nye livsstil efter Dukankuren. Her er det påkrævet at følge fase 1 én dag om ugen, at spise havreklid hver dag samt konsekvent at tage trapperne resten af livet. Den daglige havreklid kan fås gennem Pierre Dukans opskrift på madpandekager.

Kildehenvisninger[redigér | redigér wikikode]