Europaflaget

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Europaflaget
Europaflaget, Leeds, England.

Europaflaget består af 12 gyldne stjerner placeret i en cirkel på en blå baggrund. Flaget har siden 26. maj 1986 været EU's officielle flag, men det har tidligere – siden 8. december 1955 – været brugt som flag for Europarådet.

Flaget kan findes på alle euro-sedler samt på kørekort og nummerplader i de fleste europæiske lande.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Oprindeligt var Europaflaget, da det blev valgt af Europarådet 8. december 1955, tænkt som et symbol på hele Europa. Valget blev taget med udspring i en tanke om stjernerne som symboler på Europas folk i en cirkel som symbol på enhed. Det blev samtidig besluttet, at antallet af stjerner fast skulle være 12 med udgangspunkt i stjernetegnene.

11. april 1986 besluttede Europaparlamentet sig for at bruge flaget for det Europæiske Fællesskab (EF), og 26. maj samme år blev det officielt vedtaget. Da EF skiftede navn til Europæiske Union i november 1993 efter vedtagelsen af Maastricht-traktaten, fortsatte man med at bruge flaget.

Flaget kontrolleres nu i fællesskab af Europarådet og EU. Det er dog fortsat Europarådet, der har immaterialretten til flaget.

Stjerneantallet[redigér | redigér wikikode]

Antallet af stjerner er fast 12 og har ikke noget at gøre med antallet af lande i EU. Der var ved valget til Europarådet 15 medlemmer, og det blev foreslået at have et tilsvarende antal stjerner. Men det blev forpurret af Vesttyskland, da et af medlemmerne var Saarland, som både Vesttyskland og Frankrig mente, hørte til deres land. Tallet 12 blev så valgt, da det ikke havde nogen politiske konnotationer. I stedet symboliserer tallet blandt andet antallet af stjernetegn, måneder i året, timer på et ur, antallet af apostle samt flere andre begreber fra den vestlige historie.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: