Finlands politik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 25. maj 2015, 21:13 af Steenth (diskussion | bidrag) Steenth (diskussion | bidrag) (Ændrede sorteringen i Kategori:Finlands politik: " " ved hjælp af Hotcat)

Finland har et blandet præsidentstyre/parlamentarisk system, hvor magten er delt mellem præsidenten, (som vælges direkte for en 6 års periode), og som har det primære ansvar for nationens sikkerhed og udenrigsforhold, og statsministeren som har det primære ansvar for de øvrige områder. Præsidenten udnævner statsministeren og resten af regeringen. Regeringen består af statsministeren og de øvrige stabsministre samt et "ex-officio" medlem, justitsministeren.

Forfatningsmæssigt er det étkammersparlament (fi.: Eduskunta; sv.: Riksdagen) med sine 200 medlemmer den øverste myndighed i Finland. Det kan ændre forfatningen, tvinge regeringen til at træde tilbage og kan omgå præsidentens vetoer. Lovgivning kan foreslås af præsidenten, regeringen eller et af Eduskuntaens medlemmer, som vælges ved et repræsentativt valg for en fireårig periode.

Det retslige system er delt mellem retsinstanser for civile og kriminelle forhold og specialretsinstanster for forholdet mellem offentligheden og de administrative organer. Det finske retssystem består af lokale retsinstanser, regionale appelretsinstanser og en højesteret.

Udenrigsrelationer

Efter Sovjetunionens kollaps i 1991 blev Finland befriet for de sidste restriktioner, som landet var blevet pålagt ved Paris Fredsaftalen i 1947. Den finsk-sovjetiske aftale om venskab, samarbejde og gensidig assistance (og restriktionerne inkluderet heri) blev annulleret, men Finland anerkendte Rusland som arvtager efter USSR og var hurtig til at indgå bilaterale aftaler, som reallokerede sovjetisk gæld.