Flyvehunde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Arten Pteropus vampyrus

Flyvende hunde eller storflagermus er en speciel gruppe flagermus. De fleste (men ikke alle) arter er større end småflagermus: De mindste er 6 cm lange, de store bliver 40 cm lange og har et vingefang på 1,5 m. Disse kæmper kan blive over et kilo tunge.

De flyvende hunde hører til den flagermusgruppe, der lever af frugt og nektar fra blomster, i stedet for insekter. Den flyvende hund har fået sit navn, fordi dens hoved ligner en hunds – den ægte flagermus har et hoved, der mere ligner en lille gnavers hoved. De flyvende hunde bruger fortrinsvis synet til at orientere sig med, og kun ganske få arter benytter sig af ekkolokalisering, ligesom deres insektædende slægtninge. Et eksempel på sådan en flyvende hund er den ægyptiske flyvende hund.

Flyvende hunde tilbringer dagen sovende i kolonier på op til 10.000 individer. I klippehuler eller i frugtbærende træer hænger de i fødderne med hovedet nedad og "vingerne" slået sammen om kroppen. Når mørket falder på, letter alle de flyvende hunde på én gang og begiver sig i samlet trop ud for at finde modne frugter.

Ungerne sidder de første måneder på maven af hunnen og dier hos hende. Senere bliver de hægtet af i træerne, når hunnen om natten skal ud og lede efter føde. Når ungerne er omkring 6 måneder, følger de med de voksne ud for at finde føde.

Mange flyvende hunde hjælper til med at sprede pollen og frø.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: