Forfatning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 8. sep. 2014, 15:23 af Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) (Bot: Fjerner {{Link FA}} da Wikidata nu bruges i stedet for.)

Skabelon:Forfatninger En forfatning, konstitution eller grundlov lægger de politiske rammer for en nationalstat eller anden form statssamfund. En af de centrale ideer med den moderne forfatning er, at sikre alle borgere grundlæggende rettigheder og dermed fravær af vilkårlige overgreb fra lovgivningsmagtens side.

I Danmark er Danmarks Riges Grundlov det nationale forfatningsdokument. I dag findes også andre dokumenter, for eksempel Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, som antages at have forfatningskarakter, ligesom også EU lovgivningen de facto angiver politiske rammer for de enkelte medlemsstaters lovgivning på visse områder. I EU søger man p.t. at få vedtaget en forfatning for hele unionen, den såkaldte forfatningstraktat, omend processen blev strandet midlertidigt efter Frankrigs og Hollands befolkninger stemte nej i 2005 og Irland i 2008.

Se også

PolitikSpire
Denne artikel om politik og ideologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.