Forkølelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 7. sep. 2014, 22:44 af Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) (Bot: Fjerner {{Link GA}} og {{Link FA}} da Wikidata nu bruges i stedet for.)
Forkølelse
Klassifikation
Rhinovirus, der er den hyppigste årsag til almindelig forkølelse.
Information
Navn Forkølelse
Medicinsk fagområde oto-rhino-laryngologi,
almen medicin,
infektionsmedicin Rediger på Wikidata
SKS DJ00
ICD-10 J00
ICD-9 460
DiseasesDB 31088 Rediger på Wikidata
MedlinePlus 000678 Rediger på Wikidata
ICD-9-CM 460 Rediger på Wikidata
Patientplus upper-respiratory-infections-coryza Rediger på Wikidata
MeSH D003139 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Forkølelse, også kaldet rhinopharyngitis, er en virus, som rammer næsesvælgrummet. Det karakteristiske symptom ved sygdommen er, at næsen løber. Almindeligvis varer forkølelsen en uges tid. Der findes mange forskellige vira, der kan give forkølelse, bl.a. over 100 forskellige rhinovirus og 40 forskellige adenovirus. Smitten sker fra en smittet person til en anden person. Det overføres via luftbårne dråber i forbindelse med hoste og nys og via berøring med hænder.

Forkølelse forveksles af mange mennesker med influenza, om end billedet er væsentligt anderledes. For eksempel er feber sjældent til stede ved forkølelse, men ofte ved influenza.

Der findes ingen vaccine mod forkølelse.[1] Næseskylning er kendt som et gammelt husråd mod forkølelser. Af andre kendte husråd, først og fremmest imod stoppet næse, kan nævnes varme drikke som the, at sove med hovedet hævet, hvis du har problemer med at sove, dampbehandling og hvis du har meget tør luft i hjemmet kan en luftfugter hjælpe.[2]

Kilder

Ekstern henvisning