Forordning om ulovligt fældet træ

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

EU's forordning om ulovligt træ[1] er Den Europæiske Unions forordning af 20. oktober 2010 til bekæmpelse af handel med ulovligt fældet træ og træprodukter i EU. I henhold til forordningen er det forbudt at markedsføre ulovligt fældet træ og træprodukter, og forordningen indeholder kravene til virksomhederne. Forordningen finder anvendelse i alle EU-medlemsstater og træder i kraft den 3. marts 2013.

Forordning (EU) nr. 995/2010[redigér | rediger kildetekst]

Forordningen om fastsættelse af krav til virksomheder, der bringer træ og træprodukter i omsætning er udarbejdet af Europa-Parlamentet og Rådet i henhold til Artikel 192, stk. 1 [2]

Kontekst[redigér | rediger kildetekst]

Forordningen omhandler ulovlig skovhugst; når der fældes træ i strid med oprindelseslandets gældende lovgivning har det omfattende negative økonomiske, miljømæssige og samfundsmæssige virkninger for nogle af verdens mest sårbare skove og samfund, som er afhængige af disse skove. Ulovlig skovhugst medfører tabte indtægter, underminerer de legitime virksomheders bestræbelser og forbindes med afskovning, tab af biodiversitet og udledning af drivhusgasser samt konflikter om arealer og ressourcer og indfødte samfunds afmagt.

EU er et vigtigt eksportmarked for de lande, hvor ulovligheden og den dårlige forvaltning af skovbrugssektoren er mest fremherskende. Ved at tillade træ og træprodukter, som eventuelt stammer fra ulovlige kilder på EU-markedet, understøtter EU-landene i bund og grund ulovlig skovhugst.

EU har for at løse dette problem i 2003 udviklet en handlingsplan om retshåndhævelse, god forvaltningspraksis og handel på skovbrugsområdet udviklet en handlingsplan, FLEGT-handlingsplanen [3]. Denne handlingsplan indeholder en række foranstaltninger, som har til formål at udelukke ulovligt træ fra markederne, forbedre forsyningen af lovligt træ og øge efterspørgslen efter ansvarlige træprodukter.

Der er også indgået frivillige partnerskabsaftaler EUTR[4] der er handelsaftaler med træeksporterende lande til forebyggelse af markedsføring af ulovligt træ på det europæiske marked) indgår som de to nøglekomponenter i handlingsplanen.

Oversigt[redigér | rediger kildetekst]

Med det formål at bekæmpe ulovlig skovhugst på globalt plan forbyder EUTR markedsføring af ulovligt fældet træ og produkter på basis af dette træ. I henhold til forordningen inddeles dem der omsætter træ eller træprodukter, i to kategorier – virksomheder og forhandlere. De har hver især en række klare forpligtelser.

Virksomheder, som i forordningen defineres som dem, der bringer træ eller træprodukter i omsætning på EU-markedet for første gang, skal udvise fornøden omhu [5]. I modsætning hertil skal forhandlere, som i henhold til EUTR er dem, som sælger eller køber træ eller træprodukter, der allerede er bragt i omsætning på EU-markedet, opbevare information om deres leverandører og kunder (ikke privatpersoner), således at produkterne nemt kan spores.

Due diligence-ordningen[redigér | rediger kildetekst]

Virksomheder skal udvise "fornøden omhu", når de bringer træ eller træprodukter i omsætning på EU-markedet, således at risikoen for handel med ulovligt fældet træ eller produkter med ulovligt fældet træ minimeres. Med andre ord betyder det, at de skal implementere et risikoforvaltningssystem med tre hovedelementer:

  • Oplysning: Virksomheden skal have adgang til oplysninger, der beskriver træet og træprodukterne, hugstlandet (og hvis relevant region og koncessionsområde), sort, mængde, navn og adresse på leverandøren samt oplysninger om overensstemmelse med national lovgivning.
  • Risikovurdering: Virksomheden bør vurdere risikoen for ulovligt træ i forsyningskæden baseret på ovennævnte oplysninger og under hensyntagen til kriterierne i EUTR.
  • Risikobegrænsning: Når vurderingen viser, at der er risiko for ulovligt træ i forsyningskæden, kan den pågældende risiko afhjælpes ved hjælp af yderligere foranstaltninger, eksempelvis ved at kræve yderligere oplysninger og efterprøvning hos leverandøren.

Virksomhederne kan vælge at udvikle deres eget due diligence-system eller benytte et system, der er udviklet af et overvågningsorgan.

Anvendelsesområde[redigér | rediger kildetekst]

Forordningen gælder for både importerede produkter og træ og træprodukter, der er fremstillet på hjemmemarkedet. Forordningen dækker en lang række træprodukter, herunder produkter af massivt træ, gulvbrædder, krydsfinér, papirmasse, papir osv. Forordningen dækker ikke genanvendte produkter og trykt papir såsom bøger, blade og aviser.

Træ og træprodukter omfattet af gyldige FLEGT-licenser [6] eller CITES-tilladelser [7] anses for at overholde forordningens krav.

Privatpersoner, som sælger eller køber træ eller træprodukter til personlig brug, er ikke omfattet af EUTR.

Gennemførelse[redigér | rediger kildetekst]

EU's forordning om ulovligt træ finder anvendelse i alle EU-lande. Den lovgivende myndighed i det enkelte land fastsætter effektive, passende og afskrækkende sanktioner for at sikre overholdelsen af EUTR. En kompetent myndighed i hvert land koordinerer håndhævelsen af forordningen [8] .

Sekundær lovgivning[redigér | rediger kildetekst]

Europa-Kommissionen vedtog den 23. februar 2012 en forordning (EU) nr. 363/2012 om procedureregler for anerkendelse og inddragelse af anerkendelse af overvågningsorganer [9].

Derudover vedtog Europa-Kommissionen den 6. juli 2012 en gennemførelsesforordning [10] for at sikre, at forordningen finder anvendelse på ensartet vis i hele EU. Denne gennemførelsesforordning anfører de foranstaltninger til risikovurdering og risikobegrænsning, som indgår i "due diligence"-ordningen, samt hyppigheden og arten af kontroller, som medlemsstaternes kompetente myndigheder udfører af overvågningsorganerne.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ EUTR – forordning (EU) nr. 995/2010
  2. ^ EUT-reference L 295, 12.11.2010, s. 23–34
  3. ^ "FLEGT-handlingsplanen". Arkiveret fra originalen 10. april 2013. Hentet 18. februar 2013.
  4. ^ "frivillige partnerskabsaftaler". Arkiveret fra originalen 10. april 2013. Hentet 18. februar 2013.
  5. ^ "Fornøden omhu". Arkiveret fra originalen 11. november 2012. Hentet 18. februar 2013.
  6. ^ FLEGT Arkiveret 1. februar 2013 hos Wayback Machine-licenser
  7. ^ "CITES-tilladelser". Arkiveret fra originalen 22. februar 2013. Hentet 18. februar 2013.
  8. ^ "Lokale kompetente myndigheder" (PDF). Arkiveret (PDF) fra originalen 24. januar 2013. Hentet 18. februar 2013.
  9. ^ delegeret forordning (EU) nr. 363/2012
  10. ^ Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 607/2012
  • Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fastsættelse af krav til virksomheder, der bringer træ og træprodukter i omsætning, vedtaget den 20. oktober 2010 og offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende den 12. november 2010.
  • Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 363/2012 og Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 607/2012