Jackstik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Jackstik Stereo, 3,5 mm diameter.
Fra venstre mod højre:
2,5 mm mono; 3,5 mm mono; 3,5 mm stereo; 6,35 mm stereo
Jackstik til stereosignaler m.v. (øverst) og monosignaler (nederst).

Jackstik er elektriske stik, som bruges til at forbinde elektroniske apparater, så disse kan udveksle signaler. Disse stik anvendes i tre forskellige størrelser; standard (hvor stikbenets diameter er 6,3 mm), mini (diameter 3,5 mm) og mikro (2,5 mm i diameter). De bruges primært til at forbinde elektronisk lydudstyr.

Jackstik i alle tre størrelser er udformet som et enkelt "stikben" med cirkelrundt profil, og dette stikben er inddelt i to, tre eller i nogle tilfælde fire elektrisk ledende zoner (1, 2 og 3 på figuren til højre), adskilt af isolerende afstandsstykker (4). Det yderste stykke har en indsnævring, så en fjederlås kan fastholde stikket når det sættes i en dertil indrettet fatning.

Forbindelser i et jackstik[redigér | redigér wikikode]

Det inderste ledende stykke på stikbenet (1) bruges så vidt muligt altid til stel, fordi visse fatninger for jackstik er indrettet sådan at denne del af stikket får kontakt til det (evt. stelforbundne metal-) kabinet, som apparatet med fatningen er indbygget i.

Jackstik med 2 forbindelser[redigér | redigér wikikode]

I et monosignal er der kun en enkelt lydkanal, og signalet for denne forbindes til spidsen (3) af jackstikket.

Denne variant af jackstikket anvendes ofte også til kontakter osv.

Jackstik med 3 forbindelser[redigér | redigér wikikode]

Stereojackstik bruges dels til stereosignaler, dels til balancerede monosignaler samt monosignalkilder der kræver strøm:


Forbindelse Ubalanceret
stereosignal
Balanceret
monosignal
Strømkrævende
monosignalkilde
Inderste leder (1) Stel Stel Stel
Mellemstykke (2) Højre kanal Negativ fase Strømforsyning
Spids (3) Venstre kanal Positiv fase Signal

Minijack stik[redigér | redigér wikikode]

Minijack stik er mindre end normale jack stik og er derfor brugt i mp3-afspillere, få mobiltelefoner og computere. Minijack stik findes i to forskellige versioner 3,5mm og 2,5mm, hvor 3,5mm er den mest brugte.

Historisk[redigér | redigér wikikode]

Inden telefonnettets automatisering anvendtes jackstik i meget store antal i de manuelle telefoncentralers centralborde. De var her udsat for megen slitage, samtidig med at der måtte stilles strenge krav til overholdelse af tolerancen på jackstikkets diameter.

I Danmark kom man – modsat de fleste andre lande – først efter 1950 i gang med at automatisere telefonnettet. Det var derfor af stor betydning at den danske telefonindustri tidligt havde etableret produktion af jackstik af høj kvalitet, et produkt som tillige blev en vigtig eksportartikel.

Note om terminologien: I telefonteknikken taler man om en prop, og den her i artiklen omtalte "fatning" betegnes jack.


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: