Jan Gebauer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Jan Gebauer.

Jan Gebauer (8. oktober 183825. maj 1907) var en tjekkisk sprogforsker.

Gebauer var fra 1873 til sin død lærer i slavisk filologi ved Universitetet i Prag og i største delen af denne periode tillige udgiver af tidsskriftet Listy filologické. 1886—88 greb G. ind i og afsluttede i det væsentlige den gamle strid om de i begyndelsen af 19. århundrede "fundne" oldtjekkiske digte (K6-niginhofer- og Grunberger-Haandskrifterne; i Virkeligheden Falsknerier). G.’s Hovedværker er en meget udførlig hist. tschechisk Grammatik og en oldtschechisk Ordbog (begge ufuldendte). Af Grammatikken (»Historickå mluvnice jacyka ceského«) udkom 1894 — 98 Lydlæren og Bøjningslæren (i alt 1850 Sider), men den paatænkte Orddannelseslære og Syntaks naaede G. ikke at udarbejde. Ordbogen (»Slovnik starocesky«) begyndte at udkomme 1901 og var ved G.’s Død naaet et Stykke ind i Bogstavet N (Udgivelsen fortsættes af Emil Smetånka). G. har desuden skrevet forsk, grammatiske Hjælpemidler til Skolebrug.


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.