Jedi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

En jedi er en person i Star Wars-universet, der for det første har særlige sjældne medfødte evner, nemlig at kunne udnytte Kraften pga. en særlig struktur i cellerne, midi-clorianerne. For det andet har jedierne gennemgået en uddannelse i specifikke discipliner. Jedier kæmper for freden og beskytter Republikken. Desuden skal jedien følge et moral-kodeks lidt à la bushido og zenbuddhismen: tjenestevillighed, ydmyghed, disciplin, koncentration, ikke at frygte døden, ikke at tænke i absolutter og – vigtigst – ikke at give efter for sine følelser og lidenskaber. At elske for meget (som Anakin Skywalker gør), medfører frygt for at miste, og dermed vrede og had. Dette fører jedien væk fra Kraftens lyse side og over på dens mørke side.

Som altid findes der et modstykke, og her kommer sith-ordenen ind i billedet. Disse er oplært i de samme discipliner, men søger andre (ofte spiritituelle) værdierne end jedierne, fx lidenskab, had, besiddetrang og kontrol, hvorved sitherne kan udnytte Kraftens mørke side.

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Under uddannelsen som jedi er grundprincippet at en padawan (lærling) knytter sig til en jedi master. Denne master er allerede udlært, og skal viderebringe sine evner. Ofte knyttes der også et stærkt bånd mellem mester og lærling – dette ses bl.a. i Revenge of the Sith hvor Obi-Wan Kenobi siger "Du var som min bror" til Anakin Skywalker. Under uddannelsen lærer en padawan bl.a. at anvende et lyssværd, at bygge et lyssværd, at fornemme og bruge Kraften, mm. Når en padawan er færdig med sin uddannelse, bliver han/hun udnævnt til jediridder.


Star Wars Stub
Denne Star Wars-artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.