Jiaxing

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Nanhusøen i Jiaxing
Jiaxings beliggenhed i Zhejiang

Jiaxing (kinesisk skrift: 嘉兴; pinyin: Jiāxīng) er en by på præfekturniveau i provinsen Zhejiang ved Kinas kyst til det Østkinesiske Hav. Det har et areal på 3,915 km2 og en befolkning på 3.355.500 mennesker, med en befolkningstæthed på 857,1 indb./km2 (2006).

Byen Jiaxing ligger ved Huangpu-floden, som fortsætter til Shanghai, hvor den løber ud i Chang Jiang og det Østkinesiske Hav. Rejseafstanden til Shanghai i nord er ca én time.

Jiaxing er en af Kinas vigtigste byer for silkeindustrien. Desuden har den også en betydningsfuld almen tekstilindustri, og er en af verdens største eksportører af lædervarer. Der er også mekanisk, kemisk og elektronisk industri i Jiaxing.

Byen blev i 2005 regnet som den by i Folkerepublikken Kina med stærkest økonomisk vækst.

Kulturminder[redigér | rediger kildetekst]

Majiabang-fundstedet (forenklet: 马家浜遗址, pinyin: Majiabang yizhi) for Majiabangkulturen blev i 2001 tilføjet på Folkerepublikken Kinas liste over kulturminder.

Administration[redigér | rediger kildetekst]

Kirkeruin i Jiaxing

Jiaxing administrerer to distrikter, tre byer på amtsniveau og to amter.

Trafik[redigér | rediger kildetekst]

Kinas rigsvej 320 går gennem området. Den begynder i Shanghai og løber mod sydvest til grænsen mellem provinsen Yunnan og Burma. Undervejs passere den blandt andet Hangzhou, Nanchang, Guiyang, Kunming og Dali.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Jiaxing spiller en vis betydning i Det kinesiske kommunistpartis historie. Partiet regnes ofte for at være stiftet i Shanghai, men i virkeligheden skete det i Jiaxing. Stiftelsesmødet begyndte formentlig i Den franske koncession i Shanghai i 1921, men selve den formelle vedtagelse af stiftelsen fandt sted 31. juli 1921 på en båd på Nanhusøen (også kaldt Sydsøen) i Jiaxing syd for byen efter at delegaterne i huj og hast rømte den franske koncession . Koordinater: 30°46′N 120°45′Ø / 30.767°N 120.750°Ø / 30.767; 120.750