Kategoridiskussion:Websteder

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Internet Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Internet, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Internet-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Kategori Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Kategori på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Vedr. Websites vs. Hjemmesider[rediger kildetekst]

Burde kategorien ikke omdøbes til hjemmesider ? --Froztbyte 14. aug 2007, 17:55 (CEST)

Det kunne den godt. Jeg gætter på, at kategorien hedder som den gør fordi nogen bruger definitionen "hjemmeside = indgangssiden til en organisations website". Jeg synes en flytning til den danske betegnelse hjemmesider ville være meget passende. --Rune Magnussen 14. aug 2007, 18:39 (CEST)
Helt enig. Santac 14. aug 2007, 21:56 (CEST)
Jo, selvfølgelig skal den det - jf. retningslinjerne og i øvrigt en lignende diskussion her: http://da.wikipedia.org/wiki/Diskussion:E-mail
Det kan så tilføjes at "hjemmesider" giver 2.500.000 træffere på Google.dk - sider på dansk mod 1.670.000 for websites. Tallene for hjemmeside/website er: 6.880.000 / 2.300.000.
Infomedia siger ved søgning på de seneste tolv måneder:
hjemmesider - 5568 træffere
websites - 599
hjemmeside - 45477
website - 1445
Det taler vist for sig selv.
--Ahk 14. aug 2007, 22:10 (CEST)
Lidt mere statistik
Google.dk - sider på dansk:
websider - 657.000 træffere
webside - 1.780.000
Infomedia - seneste 12 måneder:
websider - 560 træffere
webside - 45697
--Ahk 14. aug 2007, 22:23 (CEST)
Jeg hører til dem, der mener, at hjemmeside er betegnelsen for et website, der omhandler ejermanden, fx en firmahjemmeside, der beskriver et firma og dets produkter, medarbejdere osv, eller et website der på anden vis har tilknytning til en ikkenetbaseret entitet, dvs. at man fx kan kalde tv2.dk for TV 2's hjemmeside. Derimod er fx Arto.dk i mine øjne ikke en hjemmeside. Kategorien kunne fx hedde netsteder, websteder eller websites. Betegnelsen webside/netside opfatter jeg i øvrigt som betegnelsen for den enkelte side. Jeg arbejder professionelt med web, så muligvis er min holdning præget af fagsprog, der ikke er i overensstemmelse med lægmands brug af ordene.--C960657 14. aug 2007, 23:33 (CEST)

Hvad siger vores ordbøger om begrebernes betydning?


Den Danske Ordbog:

Hjemmeside: 1) elektronisk lagret dokument på internettet som på skærmen udgør den første side af en række indbyrdes forbundne sider hvor en virksomhed, organisation el. privatperson præsenterer sig selv, informerer om noget osv.; SYN homepage JF webside 2) elektronisk lagret sæt af dokumenter på internettet som udgør en række indbyrdes forbundne sider hvor en virksomhed, organisation el. privatperson præsenterer sig selv osv.; SYN homepage, website

Webside: elektronisk lagret dokument i form af en hypertekst som kan gøres tilgængelig på internettet, og som bl.a. kan indeholde tekst, grafik samt links til andre websider; JF hjemmeside

Website: sted på internettet der indeholder én eller flere websider; SYN site, websted, hjemmeside; JF portal


Nudansk Ordbog (nyeste udg.):

Hjemmeside: Den første, indledende side i et websted som præsenterer webstedets emne og viser hvilke informationer man kan få adgang til ved videre søgning = HOMEPAGE

Webside: Et enkelt dokument på world wide web

Website: = WEBSTED

Websted: En sammenhængende gruppe af websider på world wide web med en hjemmeside som det indledende dokument = WEBSITE, SITE


Den Danske Netordbog (Aarhus Universitet)

Website: Sprogbrugen er usikker; på nettet finder man næsten lige så mange eksempler med en website som med et website. SYN websted

Webside: ... SYN hjemmeside, homepage, internetside

Hjemmeside: ... SYN homepage, internetside, webside --Ahk 14. aug 2007, 23:52 (CEST)


Nåja, lad os da bare tage Danskordbogen (2. udg., 2002) med:

Hjemmeside: Et dokument på world wide web der præsenterer en virksomhed, institution el. person, og som forklarer hvilke informationer man kan få adgang til ved videre søgning

Website: ... = HJEMMESIDE

--Ahk 14. aug 2007, 23:59 (CEST)

Syns' websted vil være mest dækkende - der er ikke meget hjemmeside over de fleste af de steder i kategorien Nico 15. aug 2007, 00:09 (CEST)
Ganske enig med Nico, af hvilken grund jeg netop har rullet Haabets ændring af artiklen Websted tilbage. Det er utroligt at den udmærkede lille artikel bare fik lov til at forsvinde. --Palnatoke 15. aug 2007, 00:15 (CEST)
Jeg kan i så fald bedre lide netsteder. --Ahk 15. aug 2007, 00:19 (CEST)
PS. Hvorfor skulle de omtalte sider ikke være hjemmesider? Tag f.eks. Modkraft.dk Den er 29 gange blevet omtalt som en "hjemmeside" på Infomedia, men 0 gange som et websted.--Ahk 15. aug 2007, 00:29 (CEST)
Jeg er enig i C960657s forklaring og Nico ovenover om at "websteder"/"netsteder" rent associeringsmæssigt er mere dækkende som kategori-navn end "hjemmesider" og vil på den baggrund foretrække "netsteder" (eller "websteder") frem for "hjemmesider". Mht. "Netsted" eller "Websted"; uden at gå i detaljer, virker det til at begge anvendes 50/50 blandt offentlige www'er ... bare så længe kategoriens navn ikke forbliver "websites" :-) Stødte i øvrigt på en lignende diskussion fra nogle måneder siden ... --Froztbyte 15. aug 2007, 02:29 (CEST)
Spørger man Google, er sagen ganske klar:
Der er måske nogen usikkerhed om "websted" eller "website", men i flertal er det tydeligvis "websites", der er mest brugt. Jeg ser således ingen grund til at ændre kategoriens navn eller flytte dens indhold. --Palnatoke 15. aug 2007, 09:14 (CEST)
Det allermest almindelige udtryk er hjemmesider, jf. Googlestatistik ovenfor, ordbogsforklaringerne og Infomedia, så det mener jeg den bør hedde. Altenativt kan den hedde netsteder eller, mindre godt, websteder. --Ahk 15. aug 2007, 10:47 (CEST)
Det allermest almindelige udtryk er "er" - det er bare, i lighed med "hjemmesider", noget andet end websites. ;-) --Palnatoke 15. aug 2007, 10:53 (CEST)
Jamen, jeg ser bare ikke forskellen. Det gør vores ordbøger heller ikke, og de i kategorien omtalte hjemmesider bliver netop omtalt som hjemmesider i offentligheden, f.eks. Modkraft.dk. --Ahk 15. aug 2007, 10:56 (CEST)
Du citerer da selv nudansk ordbog og netordbogen, der udmærket kan skelne mellem de to. --Palnatoke 15. aug 2007, 11:00 (CEST)
Jeg lægger mest vægt på Den Danske Ordbog ( http://dsl.dk/ordboger-og-sprogteknologi/den-danske-ordbog ) som autoritativ i denne sammenhæng (: nyere sprogbrug i Danmark). I det hele taget synes der at herske en vis forvirring på området, men ifølge NO's definition har vi nu også at gøre med hjemmesider her i kategorien. En søgning på Google giver 79 træffere for "hjemmesiden Modkraft.dk", 1 for "websitet Modkraft.dk". Prøv gerne med de andre sider. --Ahk 15. aug 2007, 13:04 (CEST)
Det Danske Sprog- og Litteraturselskab (DSL) bruger websted om deres eget internetprojekt: Om projektet - i øvrigt skal man passe på google som dommer da den ta'r mange flere engelsksksprogede steder ind på en søgning på sites end på steder, selv om man kører med dansk sprogvalg. -- Nico 15. aug 2007, 13:21 (CEST)
OK. Sundhedsstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen, Arbejdsmarkedsstyrelsen og Statsforvaltningerne bruger netsted. Det samme gør f.eks. IT- og Telestyrelsen. Det synes at være et ret udbredt udtryk inden for det offentlige. Jeg mener det bør foretrækkes frem for hybriden websted. --Ahk 15. aug 2007, 13:43 (CEST)
Om det er netsted eller websted har jeg ikke nogen principiel præference på, men fornemmelsesmæssigt synes jeg websted er et bedre ord ;-) - Iøvrigt vil brugen af Websted/Netsted (i flertal når det er kategorien vi taler om) bringe os væk fra den sproglige absurditet i at en hjemmeside kan indeholde et helt bibliotek. -- Nico 15. aug 2007, 14:30 (CEST)

To kategorier nu[rediger kildetekst]

Jeg begyndte at flytte artikler inden diskussionen kom rigtigt i gang, så nu er der sider i kategorierne websites og hjemmesider. Der skal altså muligvis ryddes op to steder, når der er blevet enighed om det hedder netsteder, websteder eller hvad det nu bliver. Det her skal bare tages som en elektronisk huskeseddel. (Jeg ser lige at redigeringsfunktionen i min browser kender hjemmesider og ikke websites, men derfor behøver det ikke at være det korrekte :) --Rune Magnussen 15. aug 2007, 20:37 (CEST)

Hmmm, skal vi så ikke bare beholde hjemmesider? Artiklen hedder også hjemmeside --Ahk 15. aug 2007, 20:58 (CEST)

Så er siderne flyttet og den gamle kategori er indstillet til sletning. --Rune Magnussen 16. aug 2007, 22:53 (CEST)
Man kunne mene at diskussionen her var et forholdsvis tydeligt gult lys - men vi kan naturligvis bare flytte tilbage, hvis det er det, diskussionen ender med. --Palnatoke 17. aug 2007, 06:42 (CEST)

Jeg mener at den korrekte og overordnede betegnelse for kategorien er 'Websteder' da et websted består af og indeholder en hjemmeside (webstedets forside) og evt. flere undersider (websider).

En hjemmeside består derimod ikke af et websted (det vil svare til, at man omtalte et hus som en hoveddør, hvilket jo ikke giver mening).

Angående diskussionen om hvorvidt flertallet har opfattelsen af, at den korrekte danske betegnelse for et websted er en 'hjemmeside' eller ej, mener jeg at det vil være en fejl at indrette en kategori efter en flertalsmisforståelse. Og det er lige netop hvad jeg mener, det er.

JNE 7. okt 2007, 16:17 (CEST)