Læbe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Et menneskes læber

Læber en et synligt organ, som er en del af munden hos mennesker og dyr og bruges til at åbne og lukke munden. De kan også bruges til at kysse og smile med.

Menneskerne læbers anatomi[redigér | redigér wikikode]

Den største forskel på den øverste og den nederste læbe er størrelsen. De nederste læber er som regel større, men det varierer fra person til person. Grænsen mellem læberne og huden rundtomkring kaldes Vermillion-grænsen, eller Vermillon. Den vertikale bule over den øverste læbe kaldes "philtrum". Hele huden mellem næsen og den øverste læbe kaldes "ergotrid".

Huden på læberne består af ca. 5-6 lag celler. Huden på resten af ansigtet består til sammenligning af ca. seksten lag. Huden på læberne indeholder også mindre melanocytter . En type, der producerer et pigment, kaldet melanin. Melanin giver huden dens farve. Læberne er røde, fordi man kan se blodårene igennem huden.

Læberne og huden på læberne har ikke nogen hår, fordi læbehuden ikke indeholder nogen svedkirtler eller talgkirtler. Derfor har den ikke den sædvanlige beskyttelse, hvorfor de typisk tørrer hurtigere ud end normal hud.

Der er tolv forskellige muskler involveret i at bevæge læberne. [1]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Wiktionary-logo.svg Se Wiktionarys definition på ordet:
  1. Illustreret Videnskab 17/2010, side 45