Lindowmanden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Lindowmanden udstillet på British Museum i juni 2010.

Lindowmanden, også kendt som Lindow II (på engelsk Lindow Man og som Pete Marsh for sjov, da det i udtale lyder som peat marsh, der betyder tørvemose), er et moselig af en mand, der blev opdaget i mosen Lindow Moss nær Wilmslow i Cheshire, North West England. Resterne blev fundet den 1. august 1984 af tørvegravere. Lindowmanden er ikke det eneste moselig, der er blevet fundet i mosen; Lindowkvinden blev fundet året før, og der er også blevet fundet andre legemsdele.[1] Fundet bliver beskrevet som "et af de vigtigste arkæologiske fund i 1980'erne"[2] og skabte stor medieomtale. Det pustede liv i forskning i britiske moselig, der siden var blevet negligeret.

Datering af lige har vist sig at være vanskeligt, men man antager at han blev lagt i mosen med ansigtet nedad på et tidspunkt mellem år 2 f.v.t. og år 119 e.v.t i enten jernalderen eller Romersk Britannien. På dødstidspunktet var Lindowmanden en sund mand i midten af 20'erne, og kan have været af høj social status, da hans krop kun viser få tegn på at have udført hårdt fysisk arbejde i sin levetid. Der har været debat over dødsårsagen; hans død var voldsom og muligvis en del af et ritual. Efter et sidste måltid bestående af forkullet brød blev Lindowmanden stranguleret og slået hårdt i hovedet, hvorefter hans strube blev skåret over.[1]

Liget er blevet konserveret ved frysetørring, og er permanent udstillet på British Museum, selvom det nogle gange er blevet transporteret til andre steder som bl.a. Manchester Museum.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b Sammut, Dave; Craig, Chantelle (23. juli 2019). "Bodies in the Bog: The Lindow Mysteries". Distillations. Science History Institute. Hentet 28. august 2019.
  2. ^ British Museum announces year long loan of Lindow Man to Manchester, British Museum, 2008, hentet 28. juni 2010

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]