Mørk Jedi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

En mørk jedi er en Jedi der ikke binder sig til de almene principper hos hverken Jedierne eller Sith-fyrsterne. Det er et misvisende navn der kan henlede til at blot er en der gør brug af den mørke side af Kraften, men det er ikke tilfældet. Den mørke jedi skal heller ikke forveksles med Sith-fyrsterne der har deres egne regler, principper og hemmeligheder. Termen "mørk jedi" henviser normalt til en tidligere Jedi der vender til den mørke side. De første mørke jedier nedstammer fra Sith-fyrsterne, og blev ledt af Xendor.

Fordi termen "Sith" aldrig blev hørt i en dialog i den originale trilogi (A New Hope, The Empire Strikes Back og Return of the Jedi) er "ond Jedi" derfor også henledt til "mørk Jedi".

Det er også værd at nævne at mørke jedier ikke nødvendigvis er ondskabsfulde. Den mørke jedi er ganske enkelt anvendere af Kraften som tillader at deres følelser giver dem styrke, hvor den almene Jedi nedtuner sine følelser og får styrke via meditation og træning. Mara Jade er et nærliggende eksempel på en mørk jedi, der udnyttede sine evner, uden at blive hjernevasket af Sith-fyrsterne. Hun vendte sig til sidst væk fra den mørke side, men beholdte viden om den træning hun fik af Palpatine, samt lyssværdsteknikker.

Grå Jedi[redigér | redigér wikikode]

En grå jedi er en jedi der har færdiggjort sin træning hos Jedi-ordenen, men umiddelbart efter løsriver sig fra Jedi-rådet, og lever på egen hånd. Jedi-rådet ser typisk sådanne tilfælde som at de er blevet guided i en forkert retning – men der er ikke direkte tale om at de er vendt til den mørke side.