Micheline

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Micheline i jernbanemuseet i Mulhouse (Cité du Train)

Micheline er en skinnebus[1] (motorvogn) med luftfyldte dæk, udviklet af Michelin i 1930'erne. Som følge af deres popularitet bruges navnet Micheline i Frankrig ofte for dieselmotorvogne i det hele taget.

Gummihjul[redigér | rediger kildetekst]

Luftfyldte hjul til en Micheline

Målet for André Michelin var en forbedring af rejsekomforten. Han måtte udvikle et hjul, som kunne bære køretøjets vægt og samtidig give en behagelig køreoplevelse på de smalle skinner og gennem sporskifter. Første version blev patenteret i 1929 og hertil konstruerede man et hjul med mere modstandsdygtig metalstruktur. Hjulet forbliver på skinnerne ved hjælp af en sporkrans, som er en del af fælgen. Derudover er karrosseriet nødt til at være let, så man anvendte duraluminium, efter erfaringer fra luftfarten. Den første prototype blev præsenteret for jernbaneselskaberne i 1931.

Som reklame for produktet organiserede André Michelins søn Marcel et rekordforsøg den 10. september 1931. Prototypen Michelin Nr. 5 kørte fra Paris Saint-Lazare til Deauville og tilbage igen. På tilbageturen tilbagelagde skinnebussen de 219,2 km på to timer og tre minutter, altså en gennemsnitlig fart på 107 km/h, hvad der understregede køretøjets duelighed og gjorde at Michelin kunne bygge flere skinnebusser.

Drift[redigér | rediger kildetekst]

Michelins skinnebusser kørte i mange år, både før og efter stiftelsen af SNCF. Smalsporsvarianter til de franske kolonier blev også udviklet, og på Madagaskar tilbagelagde en Micheline-skinnebus i 1937 de 369 km mellem Tamatave ogTananarive på ni timer, svarende til en rejsehastighed på 44 km/h, og luftringene holdt 20.000 km.[2]

To eksemplarer eksisterer i Madagaskar og benyttes til turisttrafik, mens ét eksemplat er på jernbanemuseet i Mulhouse.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Schweizerische Bauzeitung, Band 102, Nummer 8, Artikel Neuer Michline-Schienenbus aus dem Jahre 1933
  2. ^ Labbé, se bibliografien

Bibliografi[redigér | rediger kildetekst]

  • Yves Broncard, Yves Machefert-Tassin, Alain Rambaud, Autorails de France : Les Automotrices à Vapeur, Michelin, Bugatti (Band 1), forlaget La Vie du rail, Paris, 1997 ISBN 978-2-902808-39-7
  • Gaston Labbé, Les Autorails dans les colonies françaises, in Chemin de fer régionaux et urbains N° 281 (2000), nyudgave af en artikel fra 1937 i Traction nouvelle om Michelines i Madagaskar.

Weblinks (på fransk)[redigér | rediger kildetekst]