Murphys love

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Murphys love er betegnelsen for en række populære ordsprog eller talemåder. Disse vendinger samles ofte til én enkelt sætning: Hvis noget kan gå galt, vil det gå galt.

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Ifølge bogen A History of Murphy's Law af Nick T. Spark har forskellige samlinger af forskellige personer gennem årene gjort det umuligt at pege på, hvem der først fandt på Murphys love. Angiveligt skulle navnet henvise til Edward A. Murphy, Jr. og hans forsøg på at anvende nye måleapparater. Således skulle man have fundet på navnet som en reaktion på Murphys udtalelser, efter at han konstaterede, at apparaterne ikke virkede efter hensigten.

Fra 1948 til 1949 foregik der et projekt benævnt MX981 på Muroc Field (senere Edwards Air Force Base) med det formål at teste menneskets tolerance over for g-kræfter under kraftig deceleration. Testene anvendte en raketdreven slæde monteret på en jernbane med en serie af hydrauliske bremser for enden.

Til de indledende tests anvendtes dukker spændt fast til et sæde i slæden, men senere tests blev foretaget med Murphys kollega John Stapp. Under forsøgene rejste nogen tvivl om nøjagtigheden af de instrumenter, der skulle måle Stapps påvirkninger. Murphy foreslog at anvende ekstensometre på selestrammerne for at måle påvirkningen under hans kraftige deceleration.

Efter afslutningen af forsøgene viste det sig, at måleinstrumenterne ikke havde målt noget som helst. Imidlertid havde de kunnet fungere korrekt, hvis man havde tilsluttet dem omvendt. På dette tidspunkt udtrykte en forfærdet Murphy de berømte ord, selvom han inden start var blevet tilbudt tid til at kalibrere og teste instrumenterne, hvilket han havde afvist.

I et interview med Spark fortæller en anden ingeniør på stedet, George Nichols, at skylden af Murphy blev rettet imod assistenten med ordene "Hvis den fyr har nogen som helst mulighed for at begå en fejl, vil han."

Se også[redigér | redigér wikikode]

Muphrys lov

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wikiquote har citater relateret til: