Nollywood

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Denne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.

Nollywood er Afrikas svar på Hollywood og Bollywood. Det er nigeriansk filmindustri, der producerer omkring 1000 til 2000 film om året med lavkvalitetsproduktioner, som nogle gange er produceret på blot tre dage.[1]

Efter Hollywood i USA og Bollywood i Indien har Nigeria den største filmindustri i verden. De fleste film kommer ikke i biografen, men kommer direkte ud på dvd eller video. De fleste film koster ikke mere end 15.000 amerikanske dollar at producere og bliver optaget på cirka en uge. Ofte bliver der kun brugt et enkelt videokamera. Nollywood tjener dog ofte 200.000.000 dollar om året.

Nigerias filmindustrien er det næststørste arbejdsgiver i landet.

Filmene indeholder ofte elementer, der ligger tæt på afrikanernes erfaringsverden som magi, mirakuløs helbredelse, korruption og fattige mennesker, der bliver rige.

De første Nollywoodfilm kom på markedet i halvfjerdsene. Succesen begyndte med filmen Living in Bondage fra 1992. Her kunne man se en rig mand, der ofrede sin kone, for at kunne beholde sin rigdom.

Det talte sprog i filmene var i den første periode de lokale sprog så som igbo og yoruba, Der produceres stadig film på lokale sprog, men mange af dem har i dag undertekster. Film produceret i det nordlige Nigeria i den del af filmindustrien som går under betegnelsen Kannywood, foregår på hausa, og de går også tilbage til start halvfemserne.

Berømte Nollywoodstjerner[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. go.tv2.dk Go' morgen Danmark – 18-5-2011