PSA Peugeot Citroën

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
PSA Peugeot Citroën S.A.
Virksomhedsform Aktieselskab
Grundlæggelse 1976
Hovedsæde(r) Paris og Sochaux-Montbéliard
Nøgleperson(er) Christian Streiff (CEO)
Medarbejdere 211,700 (2006)[1]
Hjemmeside(r) http://www.psa-peugeot-citroen.com
PSA Peugeot Citroën fabrik i Poissy

PSA Peugeot Citroën (officielt Peugeot S.A., uformelt PSA) (Euronext: UG , OTCQXPEUGY ) er en fransk multinational industrivirksomhed der fremstiller biler og motorcykler som sælges under mærkerne Peugeot og Citroën. Koncernhovedsædet er i 16. arrondissement i Paris, PSA er den næst største europæiske bilfabrikant (efter Volkswagen Group) og verdens 8. største i 2010 målt på producerede enheder.[2] PSA er børsnoteret på Euronext Paris og er ikke en del af CAC 40-indekset. [3][4]

Historie[redigér | redigér wikikode]

I 1974 købte Peugeot S.A. 38.2% af Citroën. I 1976 steg ejerskabet i det konkursramte firma til 89.95%; dermed skabte man PSA koncernen (hvor PSA står for Peugeot Société Anonyme, senere ændrede man dette til PSA Peugeot Citroën).

Partnerskaber[redigér | redigér wikikode]

PSA samarbejder med Fiat, kendt som Sevel (Société Européenne de Véhicules Légers SA og Società Europea Veicoli Leggeri-Sevel S.p.A.). Projektet ejes 50% af Fiat, 25% af Automobiles Peugeot og 25% af Automobiles Citroën. Resultatet af dette er to bilfabrikker kaldet Sevel Nord og Sevel Sud.

Et nyere partnerskab med Toyota Motor Corporation for udvikingen og produktionen af en mini bil på en ny fabrik i Tjekkiet. Resultatet af dette partnerskab blev TPCA (Toyota Peugeot Citroën Automobile), som i øjeblikket producerer bilerne Citroën C1, Peugeot 107 og Toyota Aygo.

Der er også et samarbejde med PSA og BMW om en række motorer. Det drejer sig bl.a. om en 1.4L og 1.6L benzinmotor med og uden Turbo, der bl.a. bliver brugt i Mini Cooper og Peugeot 207.

I 2005 indgik PSA Peugeot Citroën et partnerskab med Mitsubishi Motors. Aftalen betød at PSA Peugeot Citroën ville importere Citroën C-Crosser og Peugeot 4007 i Europa. Disse to modeller er baseret på Mitsubishi Outlander, og bliver produceret på Mitsubishi's fabrik i Okazaki, Japan. Dieselmotorene kommer fra PSA Peugeot Citroën, mens Mitsubishi leverer benzinmotoren.

PSA indgik i 1998 et joint venture partnerskab med Ford Motor Company[5] om 1.4L, 1.6L, 2.0L og 2.2L dieselmotorer, der bruges i bl.a. Ford Fiesta, Ford Focus og Volvo S40.

Oversigt over PSA Peugeot Citroën fabrikker i verden

Links[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]


Odczyt z laty.svg Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.