Perikles

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Buste af Perikles med indskriften "Perikles, søn af Xanthippos, fra Athen". Marmor, romersk kopi efter en græsk original fra c. 430 f.Kr.

Perikles (ca. 495 f.Kr.429 f.Kr.) var en græsk politiker, general og leder af folkepartiet i Athen, som fik magten i 462 f.Kr.

Han var leder af Athens demokrati. Perikles gav folket medbestemmelse, mens hans diametrale modsætning i Sparta betvang det.

Perikles' mål var at gøre Athen til den førende græske stat. Da fredsaftalen mellem Sparta og Athen 446-445 f.kr. blev brudt pga. Athens voksende flåde, førte modsætningerne til den peloponnesiske krig. Krigen svækkede folkets tro på Perikles, men han blev valgt igen i 429 f.Kr., dog kun som strateg. I en gravtale til det athenske folk (gengivet af historikeren Thukydid) i begyndelsen af bogen om den peloponnesiske krig (ca. 431 f. kr.), priste Perikles Athen for dets åbenhed og veludviklede demokrati. (Uddrag af denne tale blev hængt op i alle engelske busser under 1. verdenskrig for at minde briterne om, hvad de kæmpede for.)

Perikles udsmykkede Athen i samarbejde med kunstneren Fidias. Han lod bl.a. opføre Parthenon på Akropolis som et monument over Athens sejr i perserkrigene.

Perikles døde af pest kort efter krigens begyndelse.


PolitikerSpire
Denne politikerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi