Peter Wendelboe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Peter Wendelboe
Født Peter Wendelboe Hansen Rediger på Wikidata
29. august 1942 (81 år) Rediger på Wikidata
Aalborg, Danmark Rediger på Wikidata
Far Martin Christian Hansen Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Folkeskolelærer, billedhugger, tegner, grafiker, keramiker Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Vejgaard Østre Skole (1972-1997) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Peter Wendelboe (29. august 1942 i Aalborg) er en dansk multimediekunstner.

Øglernes Urkraft

Herover ses forsiden til bogen "Øglernes Urkraft", udgivet 2022 af Hans W. Bøcher med forord af forhenværende undervisnings- og kulturminister Bertel Haarder. Forsidefotoet er taget i 1970 af Henning Keld Kristensen.

Bogen er en analyse af Peter Wendelboes kunst gennem 70 år. Han begyndte som portrættegner som 10-årig og har siden bredt sig over mange forskellige udtryksformer.

"Lille Familie", Søjlesalen, Helligaandshuset, København

Peter Wendelboe var medlem af sammenslutningen DK70. Her ses en af hans jernskulpturer på gruppens udstilling i Søjlesalen ved Helligåndshuset i København ved udstillingen i august 1970. Det var bl.a. denne skulptur, der af kunstanmelderen Peter Eriksen, Fyens Stiftstidende, i 1971 fik betegnelsen "Øglernes Urkraft", der senere blev bogens titel.

Peter Wendelboe har desuden bl.a. udstillet på Kunstnernes Påskeudstilling i Aarhus (jernskulpturer), på Charlottenborgs Forårsudstilling (skulptur og grafik) og Kunstnernes Efterårsudstilling. Han har solgt til Statens Kunstfond og været censor på Charlottenborgs Forårsudstilling. Hans arbejdsområder har været maleri, portræt- og karikaturtegning, skulpturer i forskellige materialer, situationisme og multimediakunst. Desuden har han skrevet digte og komponeret musik. Han er foredragsholder om kulturelle og historiske emner, samt fra 1995 redaktør af netavisen, kanalblokhus.dk og grundlægger af multimediajulekalenderen, julen.nu. Og så blev han i slutningen af 1970erne og begyndelsen af 1980erne far til en række fantasifulde hatte i alle farver med snoretræk, der aktiverede forskellige mekaniske bevægelige dele, bl.a. den kasket, der senere af folkeviddet fik navnet "klaphatten" og i en rød-hvid udgave blev udnyttet commercielt og med påsyet dannebrogsflag blev en populær hovedbeklædning blandt fodboldfans.[1][2]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]


KunstnerSpire
Denne kunstnerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
Artiklen om Peter Wendelboe kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.