Pladeselskab

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i denne artikel.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Question book-4.svg

Et pladeselskab er et firma som koordinerer produktion, distribution og promotion af musik. Navnet er et levn fra dengang al musik kom i LP-form.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Før i tiden var det essentielt for et nystartet band at blive opdaget af et pladeselskab da prisen for at producere albums og få det ud til butikkerne var høj. Men nu til dags har internettet samt billigere produktionsomkostninger gjort det muligt for kunstnere selv at producere, distribuere og promovere deres musik. Af samme grund har mange musikere lavet deres egne pladeselskaber så de selv kan styre processerne og ikke ligge under for et stort pladeselskab.

Musikpirater[redigér | redigér wikikode]

Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikel: Piratkopiering.

Internettet, mp3 og fildelingsprogrammer har gjort det muligt at dele hele sin musiksamling på nettet og har ændret den måde folk forbruger musik på. Det har gjort at pladeselskaberne bliver bange for at miste penge pg.a. den måde de ønsker at folk skal forbruge musik og den måde de selv distribuerer musikken på.

Store pladeselskaber ofrer enorme summer på marketing som ofte kan være den største post på budgettet. Når unge mennesker så i stedet sidder ved deres computere og henter det nye album fra deres yndlingskunstner ugen før pladen officielt bliver udgivet er pengene til marketing spildt og intægterne fra salget går ned.

Dette har fået mange pladeselskaber til at tage kampen mod musikpiraterne op. I danmark har Antipiratgruppen fået megen dårlig omtale pg.a. barske reklamer og sagsanlæg mod unge mennesker.

Andre mindre pladeselskaber har derimod set på hvordan de kan bruge disse nye muligheder til deres fordel og undersøger muligheden for gratis at promovere deres musik via fx myspace.

Pladeselskaber og musikstudier Stub
Denne artikel om pladeselskaber og musikstudier er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Musik