Portal:Rumfart/Månedens Artikel/marts 2008

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Galileo var en ubemandet rumsonde, lavet af NASA, der studerede Jupiter og dens måner. Den er opkaldt efter den italienske renæssanceastronom og -filosof Galileo Galilei og blev opsendt 18. oktober 1989 af rumfærgen Atlantis på STS-34-missionen. Den ankom til Jupiter 7. december 1995 efter godt seks års flyvning. Banen Galileo fulgte til Jupiter gav den gravitationelle skub fra både jorden og Venus.

Galileo udførte den første forbiflyvning af en asteroide, opdagede den første asteriodemåne, var det første rumfartøj i kredsløb om Jupiter og indsatte den første sonde i Jupiters atmosfære.

Den 21. september 2003, efter 14 år i rummet og 8 års aktiv mission i kredsløb om Jupiter, blev Galileos mission afsluttet ved at sende den ned i Jupiters atmosfære med en hastighed på næsten 50 km/s. Dette blev gjort for at sikre at sonden ikke styrtede ned på en af Jupiters måner og dermed forurenede denne med bakterier fra jorden. Det var især ismånen Europa der var bekymring for i forskerkredse. Takket være Galileo spekuleres der nemlig nu på om der er et saltvandsocean under overfladen.


Læs hele artiklen