Portal:Rumfart/Månedens Artikel/november 2010

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
ATV fartøj i rummet

Automated Transfer Vehicle (ATV) er et ubemandet rumfartøj udviklet af Den Europæiske Rumorganisation. ATV rumfartøjerne er udviklet med henblik på at bringe forsyninger til Den Internationale Rumstation. Forsyninger som brændstof, vand, ilt og eksperimenter, fartøjets vægt uden last er på cirka 9 ton.

Den Internationale Rumstation kredser i en højde hvor der stadig er en smule luftmodstand. Friktionen vil med tiden nedbremse ISS, der taber 100 m i døgnet. I de lavere højder vil en kraftigere luftmodstand nedbremse ISS yderligere, så den til sidst brænder op i atmosfæren. For at forhindre dette kan ATV-fartøjet bringe rumstationen tilbage til det højere kredsløb. Jævnlige løft af ISS vil forlænge levetiden betragteligt.

Når ATV-fartøjets last er overført til Rumstationen vil den fungere som affalds-depot, efter cirka 6 måneder vil den blive sendt ned igennem Jordens atmosfære for at brænde op ved genindtræden.

Første opsendelse af et ATV-fartøj blev afsendt 9. marts 2008 og lagde til ved rumstationen 3. april. Fartøjet er navngivet Jules Verne, opkaldt efter forfatteren Jules Verne.