Portal:Sport/Månedens artikel/februar 2011

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bulgariens fodboldlandshold træner

Bulgariens fodboldlandshold er det nationale fodboldhold i Bulgarien, under administration af landets fodboldforbund, Bulgarski Futbolen Soius. Holdet har deltaget 7 gange i VM og 2 gange i EM, med det mest succesfulde resultat ved VM i 1994 i USA, hvor holdet sluttede på fjerdepladsen.

Bulgariens fodboldforbund blev stiftet i 1923, og den 21. maj 1924 spillede det bulgarske landshold sin første kamp nogensinde, da man i Wien tabte 6-0 til Østrig. Først seks år senere, den 12. oktober 1930, fik man sin første sejr nogensinde i et opgør mod Rumænien.

I 1960'erne, 1970'erne og 1980'erne var Bulgarien næsten fast deltager ved VM-slutrunderne, men lige så fast uden sejre i den sammenhæng. Pludselig i 1994 fik holdet succes, vandt flere kampe og blev først stoppet i semifinalen mod Italien. Holdets store stjerne på det tidspunkt var Hristo Stoitjkov, der scorede seks mål i turneringen og sammen med Krassimir Balakov blev udtaget til All Star-holdet.

Spilleren med flest landskampe er målmanden Borislav Mikhajlov med 102 kampe, mens Dimitar Berbatov, der stadig er aktiv, er mest scorende med 48 mål.

Læs hele artiklen