Portal:Sport/Månedens artikel/oktober 2007

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Team colours Team colours Team colours
Team colours
Team colours
OB's hjemmedragt

OB er forkortelsen for Odense Boldklub, der er en professionel dansk fodboldklub fra Odense. Klubben har vundet tre danmarksmesterskaber og fem pokaltitler.

OB blev stiftet 12. juli 1887 som Odense Cricketklub, men allerede to år senere kom fodbold og tennis på programmet, og klubben skiftede navn til det nuværende. De første mange år nåede klubben ikke de store resultater, men i 1916 blev det dog til et provinsmesterskab og semifinale om DM, som blev tabt.

I 1951 fik klubben sine første DM-medaljer, der var af sølv, men nogle år senere måtte man ned i den næstbedste række, og klubben blev i mange år et elevatorhold mellem 1. og 2. division. Først i 1975 rykkede klubben op og holdt fast i placeringen i den bedste række. Det første danske mesterskab kom allerede to år senere under ledelse af Richard Møller Nielsen. Klubben var i de følgende år en topklub med bronzemedaljer i 1980 og guld igen i 1982. I den følgende sæson kom så den første pokaltriumf. Det seneste danske mesterskab blev vundet i 1989, og 1990'erne gav klubben både et par pokalsejre samt en sølv- og en bronzemedalje. Klubben måtte dog også en kort tur ned i den næstbedste række undervejs i en tiårig periode med halvsløje resultater. I 2000'erne har klubben igen vundet pokalturneringen, sidst i 2007, samt bronzemedaljer i 2006.

OB's bedste internationale resultat blev opnået i 1994/95, hvor klubben nåede UEFA cup-kvartfinalen. Undervejs mødte man Real Madrid med Michael Laudrup på holdet, og hjemmekampen blev tabt med 2-3. Det krævede en to-målssejr i Madrid, og med storspil af Lars Høgh i målet lykkedes det at vinde 2-0. Kampen kendes i klubben som Miraklet i Madrid. Kvartfinalen blev dog endestation med et samlet resultat på snævre 0-1 til italienske Parma.

En række kendte spillere har spillet for OB, blandt andet: Jørgen Leschly Sørensen, Allan Hansen, Johnny Hansen, Lars Høgh, Brian Steen Nielsen, Lars Elstrup, Michael Schjønberg, Per Pedersen, Søren Berg og Thomas Helveg.

Læs hele artiklen