Rød dværgmispel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 25. jul. 2014, 14:14 af Zoizitbot (diskussion | bidrag) Zoizitbot (diskussion | bidrag) (taksoboks ved brug af AWB)
Rød Dværgmispel
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Rosales (Rosen-ordenen)
Familie Rosaceae (Rosen-familien)
Slægt Cotoneaster (Dværgmispel)
Art C. integerrimus
Videnskabeligt artsnavn
Cotoneaster integerrimus
L.
Hjælp til læsning af taksobokse

Rød Dværgmispel (Cotoneaster integerrimus) er en op til 1 meter høj busk, der i Danmark (Bornholm) vokser i klippeterræn. Planten skaber jordtræthed.

Beskrivelse

Rød Dværgmispel er en løvfældende busk med en opret, tæt forgrenet og kuplet vækst. Barken er først lysegrøn (men rødbrun på lyssiden) og behåret. Senere blver den brun og behåret. Gamle grene har en glat, brun bark med sølvgrå afskalninger. Knopperne sidder spredt, og de er fladtrykt ovale med tæt, grå hårklædning. Bladene er ovale og helrandede med blank, mørkegrøn overside og hvidgrå, tæt behåret underside.

Blomstringen sker i maj. Blomsterne er samlet i små knipper ved bladhjørnerne, og de enkelte blomster er 5-tallige og små med hvide eller lyserøde kronblade. Frugterne er blanke bæræbler.

Rodnettet er kraftigt og når både dybt ned og langt ud.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 1 x 1 m (10 x 10 cm/år). Målene kan anvendes ved udplantning.

Voksested

Arten er udbredt fra Vesteuropa til Mellemøsten, Kaukasus og Østasien. Bestandene i Skandinavien betragtes af nogle botanikere som tilhørende en særskilt art: Cotoneaster scandinavicus, men det er der ikke enighed om. I Danmark er arten vildtvoksende på Bornholm.

I Finland findes den på løvenge af "fennoskandisk type" sammen med bl.a. Hassel, Hjertegræs, Alm. Hvidtjørn, Soløje, Blodrød Storkenæb, Hulkravet Kodriver, Hvid Anemone, Lancet-Vejbred og Slåen[1].


Søsterprojekter med yderligere information:



Note

Kilder

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.