S&P 500

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

S&P 500 (Standard & Poor's 500), er et aktieindeks over 500 store amerikanske virksomheder. Indekset blev oprettet i 1957. Ti af virksomhederne er dog teknisk set ikke hjemmehørende i USA. Aktierne udvælges af en komité, som repræsenterer et bredt udsnit af alle amerikanske industrier, og altså ikke blot de 500 største virksomheder.

Indekset er markedsvægtet ligesom det danske OMXC20 indeks, men er siden 2005 et ''float''-justeret indeks, som det danske OMXCB. At det er ''float''-justeret vil sige, at kun aktier tilgængelige i fri handel indgår i indekset, altså f.eks. ikke aktier ejet af kapitalfonde eller lignende.

Aktieindekset styres af virksomheden Standard & Poors (S&P), som er en division af virksomheden McGraw-Hill, som bl.a. udgiver finansielle publikationer og analyser. S&P har i lighed med Københavns Fondsbørs en række andre indeks, som følger forskellige segmenter af aktiemarkederne, både i USA og internationalt.

Verdens måske mest toneangivende "future" (kontrakt om at kunne købe indekset til en given kurs på et givent tidspunkt) hedder S&P 500 futures. Stiger S&P 500 Futures, så stiger alverdens aktiemarkeder typisk efterfølgende, og omvendt falder S&P 500 Futures, så falder alverdens aktiemarkeder. Senest (nov. 2014) har der været børsmæglere, som har givet udtryk for, at Federal Reserve, den amerikanske nationalbank, i oktober 2014 har holdt en hånd under S&P 500 Futures, dvs. købt disse kontrakter til stigende kurser. Det er muligvis ikke ulovligt, men det ændrer i al fald spillereglerne på verdens aktiemarkeder - fra at være handels betingede til at være politisk betingede - hvis det viser sig at være korrekt.

Økonomi Stub
Denne artikel om økonomi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.