Scalare

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Scalare ?
Bevaringsstatus: Ikke truet
Scalare (Pterophyllum scalare)
Scalare (Pterophyllum scalare)
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata (Chordater)
Klasse: Actinopterygii
Orden: Perciformes
Familie: Cichlidae (Ciclider)
Slægt: Pterophyllum
Art: P. scalare
Videnskabeligt artsnavn
Pterophyllum scalare
Schultze 1823

Scalaren (Pterophyllum scalare) er en ferskvandsfisk fra tropisk Sydamerika. Det er en smuk og populær akvariefisk som er nem at holde i et opvarmet akvarium. Fisken kan blive op til 15 cm lang, og der er ingen synlige kønsforskelle. Som ung lever den i stimer, men senere danner fisken par og bliver territorial.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Fisken har en flad skiveformet krop med lange ryg og gatfinner. Bugfinnerne er lange og stilkeagtige. Siderne er skinnede sølvfarvede med karakteristiske mørke bånd på tværs. Scalaren er en æglæggende art med yngelpleje. Æggende afsættes på store blade eller sten som forinden renses for alger og belægning. Forældrene vogter æggende indtil de er klækket.

Udbredelse[redigér | redigér wikikode]

Fisken stammer fra Sydamerika og forekommer i Ucayali, Solimões, Amazon, Amapá, Rio Oyapock og Essequibo floden. Den findes ofte i oversvømmede områder blandt tæt vegetation.

Akvariehobby[redigér | redigér wikikode]

Marmor Scalare - P. scalare

Scalaren er robust akvariefisk som kan holdes i et opvarmet akvarium. Den kan trives i alm. vandværksvand og stiller ikke store krav til foder. Der skal dog tages hensyn til dens størrelse når der vælges akvarium. Scalaren har været holdt som kulturfisk i årtier og derfor eksisterer et sort antal kulturtyper med andre farver, mønstre og sågar forlængede finner (slørhaler). Mange af kulturtyperne er lige så robuste som normalformen. Scalaren er almindeligvis en fredelig art og kan holdes sammen med andre fisk, som dog ikke må være for små.

Beslægtede arter[redigér | redigér wikikode]

Slægten indeholder to andre arter som kan være vanskelig at skelne fra P. scalare. Det er dog sjældent de er i handlen og de vil typisk sælges for højere priser.

P. altum

P. leopoldi

Kilder/Henvisninger[redigér | redigér wikikode]