Stinkdyrfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Stinkdyrfamilien (Mephitidae) kaldes også skunker eller stinkdyr og tilhørte tidligere mårfamilien, men blev udskildt som en egen familie, da der blev opdaget elementære genetiske forskelle gennem moderne DNA-studier.

Stinkdyrene tilhører rovpattedyrene og er indelt i fire slægter og elve arter. Af disse er tre slægter unike for det amerikanske kontinent, de findes fra Canada i nord til det centrale Sydamerika. Den fjerde slægt består af to arter af stinkgrævlinger, som findes henholdsvis i Indonesien og på Filippinerne i Asien.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Stinkdyrene er kendt for deres evne til at udsondre en ildelugtende væske, når de føler sig truet. Stinkdyrene er småvokste og regnes som altædende. De er dygtige gravere og finder let mad under bakken. Nogle arter kan også klatre i træer. Stinkdyrene regnes som nataktive og spiser både planter og insekter, foruden små virvelløse dyr og virveldyr som orm, gnagere og fugl. Stinkdyr findes i skoglendt terræn, busklandskap, ørken og bjerglendte fjeldstrøg, men sjældent i tæt skov.

Systematik[redigér | redigér wikikode]

Stinkdyrfamiliens geografiske oprindelse er fortsat uklar. Skunker findes kun i Amerika, mens stinkgrævlinger kun findes i Sydøstasien. Forskerne tror imidlertid at gruppens fælles progenitor opstod i Asien.[1][2]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. Dragoo, J., R. Honeycutt. 1997. Systematics of mustelid-like carnivores. Journal of Mammalogy, 78: 426-443.
  2. Flynn, J., J. Finarelli, S. Zehr, J. Hsu, M. Nedbal. 2005. Molecular phylogeny of the Carnivora (Mammalia): assessing the impact of increased sampling on resolving enigmatic relationships. Systematic Biology, 54/2: 317-337.