Sudbury-skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

En Sudbury-skole er en skole, der praktiserer én form for demokratisk uddannelse, hvor eleverne individuelt beslutter, hvad de vil gøre med deres tid. Læring forekommer ofte som et biprodukt af almindelige erfaringer og det levede liv på en Sudbury-skole. Eleverne har det fulde ansvar for deres egen uddannelse på en Sudbury-skole, og skolen drives af et direkte demokrati, hvor studerende og ansatte er ligeværdige. Navnet 'Sudbury' refererer til Sudbury Valley School, grundlagt i 1968 i Framingham, Massachusetts, den første skole af denne type. Der er nu mere end 50 Sudbury-skoler rundt om i verden.

Studerende på Sudbury skoler har en unik mulighed for at udvikle deres egne talenter og passioner. Forskning fra Sudbury Valley School viser at deres studerende klarer sig endog meget godt videre i livet og andet forskning[1] viser at studerende fra demokratiske skoler, heriblandt Sudbury skoler, generelt klarer sig bedre inden for de naturvidenskabelige fag målt i forhold til børn fra traditionelle skoler. Dette sker formentlig fordi de i højere grad for mulighed for at bevare deres nysgerrighed.

Sudbury-skoler i Danmark[redigér | redigér wikikode]

I Danmark findes en Sudbury skole, Den Demokratiske Skole i Roskilde.

Citat "Vi driver en skole, hvor ansvaret for at leve og lære, ligger fuldt ud hos børnene selv. Skolen som organisation tilbyder et sikkert miljø, hvor 'læring' kan forekomme uden tvang" Citat
-Rikke Knudsen, ansat på Den Demokratiske Skole
Citat "Den Demokratiske Skole er et sted hvor man for lov at være den man vil være. Et sted hvor man har frihed til at forme sin egen fremtid." Citat
- Freja B. P.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. Vedder-Weiss & Fortus, Dana & David (October 2010). "Adolescents’ Declining Motivation to Learn Science: Inevitable or Not?". JOURNAL OF RESEARCH IN SCIENCE TEACHING 48: 119-216.