Tegnsprog

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Tegnsprogsalfabet
Preservation of the Sign Language (1913)

Tegnsprog er et sprog, som døve benytter sig af til at kommunikere såvel med andre døve som med hørende medborgere. I modsætning til det talte sprog, som udtrykkes ved hjælp af lyd, udtrykkes tegnsprog visuelt: med bevægelser, gestik og mimik.

Tegnsprog er et selvstændigt sprog; det har sin egen grammatik, som er forskellig fra talesproget. Tegnsprog er ikke ét internationalt sprog i modsætning til Esperanto og Volapük og er ikke et "opfundet" kunstsprog, men mange sprog, som er udviklet gennem årtusinder over hele verden. Platon beskriver fx tegnsprog i det antikke Grækenland. Ikke alle lande har lovpligtig undervisning af døve, og der findes derfor mange lande, hvor det lokale tegnsprog kan variere meget fra region til region, og hvor der ikke findes et "rigsmål".

Det er ikke helt klart hvor mange tegnsprog der findes; men det internationale website jw.org der bruger over 600 skrevne sprog, mere end noget andet website i verden, har videomateriale på 80 forskellige tegnsprog.[1] 2013-udgaven af Ethnologue nævner 137 tegnsprog.


Se også[redigér | redigér wikikode]

Wiktionary-logo.svg Se Wiktionarys definition på ordet:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]