Vandlås

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

En vandlås er en VVS-installation, der spærrer for, at kloakluft kan gå baglæns igennem vandafløb ind i f.eks. et badeværelse. Det enkle princip har været anvendt siden oldtiden. Låsens pålidelighed afhænger af vandlåsens dybde og mængden af vand. Fire typiske vandlåse er

  • S-vandlåsen som vist på illustrationen herunder, med lodret nedadvendt udløb. Denne type vandlås er indbygget i mange gulvmonterede toiletter, men kan også bygges af afløbsrør.
  • P-vandlåsen, hvor udløbet i stedet peger bagud, hvorved røret kommer til at ligne et P. Den kan som S-vandlåsen bygges af afløbsrør, og er indbygget i gulvmonterede toiletter hvor afløbsrøret er tilsluttet på bagsiden.
  • Indstiksvandlåsen, som er klokkeformet. Benyttes ofte i almindelige gulvafløb og kan som regel løftes op.
  • Pungvandlåsen, som typisk sidder synligt under håndvaske hvis ikke håndvaskens afløb er ført til et gulvafløb. Benyttes typisk ved mindre vandmængder.

Både S- og P- vandlåsen finder bl.a. anvendelse under køkkenvaske.

Virkemåde[redigér | redigér wikikode]

Det indre af en vandlås.

En vandlås fungerer ved, at afløbsvandet skal trykkes gennem et vandretliggende "S", der sikrer, at der altid befinder sig en prop af vand (5), der kan forhindre luft fra kloakken (4) i uhindret at komme ind i badeværelset. Den aktuelle vandprops positive/negative højde er bestemmende for vandlåsens pålidelighed over for trykforskel. Vandproppens positive højde (evne til at holde kloakluft ude) vil være reduceret, efter at der blot én gang har været vakuum i kloakledningen, fordi en del af vandet i vandlåsen suges bort af vakuum'et. En genopfyldning af vandlåsen bringer dog den positive højde tilbage.

Pålidelighed[redigér | redigér wikikode]

Ekstra sikring af vandlås.

"Los Stinkos" skjuler en mekanisk kloakrensepumpe, der flyttes før afløb benyttes.

Med voksende krav til nem og lidet pladskrævende installation er vandlåsens dybde reduceret så meget, at vandlåsen mister sin evne til at holde kloakluft ude efter en mindre udtørring, eller efter mindre trykvariation mellem afløbsrør og det atmosfæriske tryk i boligen.

Med en vandlås dybde på f.eks. 1 cm. i badeværelset vil vandlåsens pålidelighed være reduceret, efter blot en enkelt gang, hvor der har været vakuum i afløbssystemet. Derefter vil blot et mindre overtryk (mindre end 1 cm vandsøjle) kunne presse kloakluft gennem låsen.

Er barometerstanden i huset blot 1 millibar (= 0,7 mm kviksølv eller 10 mm vandsøjle) lavere end trykket i afløbsrørsystemet, vil kloakluft uhindret gå gennem vandlåsen.

Typiske vandlåse giver kun en lille sikring mod kloakluft i badeværelset. Den trykforskel, en vandlåsen kan modstå, er lille i betragtning af, at barometerstanden typisk svinger 136 cm vandsøjle (= 10 cm kviksølv målt på barometer) gennem året.

Problem med utilstrækkelige vandlåse vokser i takt med, at husene bliver tættere og tættere.

Lugt i badeværelse kan afhjælpes ved at lukke afløbsristen, f.eks med en mekanisk kloakrensepumpe.

Lugt fra vandlåse kan også skyldes at vandet i vandlåsen er fordampet, hvilket typisk opleves ved afløb uden tilførsel af nyt vand, eksempelvis en nedlagt køkkenvask. I så tilfælde kan vandlåsen efterfyldes med glycerin, som har mindre tendens til at fordampe.

Wiktionary-logo.svg Se Wiktionarys definition på ordet:
Teknik og teknologi Stub
Denne artikel om teknik eller teknologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.