Wikipedia:Landsbybrønden/Infoboksproblem

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Infoboksproblem[rediger kildetekst]

Når der i en artikel (for eksempel Riga eller Solferino (panserskib)) er en monsterstor infoboks i toppen, skal man scrolle særdeles langt for at komme til at redigere i artiklen. Jeg prøvede at løse problemet ved at trække infoboksen ud som en underside, men det ønskes åbenbart ikke. Er der andre løsningsforslag? --Palnatoke 9. aug 2009, 07:06 (CEST)

Jeg har ikke andre, bortset fra at man jo tit kan bruge afsnitsredigering i stedet for at redigere hele artiklen. Jeg kan også godt se, at det ikke er helt godt/brugervenligt at begynde at benytte undersider på den måde, du forsøgte, medmindre det er et led i en sammenhængende ændring. I den forbindelse har jeg bemærket (på mailinglisten foundation-l), at det skulle være en del af det igangværende projekt brugervenlighed at kunne sammensætte artikler af byggeklodser, netop for at løse det problem du påpeger. Det vil give en meget klarere adskillelse mellem tekst og wikikode. En uerfaren bruger, der åbner en af vore store artikler i deres nuværende form for at rette en enkelt oplysning, risikerer i hvert fald at få et chock over skabeloner/infobokse, tabeller etc ... --Sir48 (Thyge) 9. aug 2009, 09:35 (CEST)
Tidligere relateret diskussion: Wikipedia:Landsbybrønden/Infobokse i redigeringsvinduet.
Jeg kan til dels godt følge synspunktet med at visse infobokse kan komme til at fylde for meget i redigeringsvinduet, men jeg kan bare ikke helt genkende denne problemstilling i de to nævnte artikler (eller de to andre artikler du har haft fingerene i :-)), hvor infoboksene efter min mening slet ikke nærmer sig en "grotesk" størrelse. De individuelle indstillinger for brugerprofilen blev for mit vedkommende ændret temmelig hurtigt efter jeg begyndte at bidrage mere regelmæssigt, således at højden på redigeringsvinduet kom op på 50 rækker frem for basisstørrelsen på blot 25 rækker og hele Solferino (panserskib)-artiklen vises derfor hos mig uden brug af nogen vertikal scrollbar. Med al respekt, synes jeg det er på et lidt for tyndt grundlag til at begynde at opdele en artikel i undersider, fordi ens redigeringsvindue og individuelle præferencer muligvis kan være for "lavt" indstillet i forhold til dagens mest almindelige skærmstørrelser.
Løsningsforslaget med at oprette undersider til at huse infoboksen er jeg ikke direkte imod, men det skal altså følges op med at integrere henholdsvis en "vis"-knap og en "redigering"-knap som det kendes fra mange af navigationsboksene, der benytter den bagvedliggende Skabelon:Navboks. At man skal scrolle helt ned i bunden af siden (i redigeringsmode) for at lokalisere "Solferino (panserskib)/infoboks" i listen over anvendte skabeloner (i øvrigt sorteret alfabetisk og ikke efter hvor de anvendes i artiklen), finder jeg ikke særligt intuitivt og harmoniserer ikke rigtigt med formålet, at der skal scrolles mindre. Det er ligeledes mit indtryk, at det er de færreste nybegyndere, der bemærker den oversigt over skabeloner i bunden (og begriber konceptet med at skulle redigere en "skabelon" frem for selve artiklen). Klikker jeg på redigér-knappen øverst på siden, er det med en forventning om at jeg præsenteres for alle informationer i en artikel (og det bliver der forhåbentligvis ikke ændret ved) og at man her skal forholde sig til en masse undersider for at redigere en 5-10 KB artikel med infoboks, gør det mere kompliceret end det behøver at være. Hvis indledningssektionen fik tilknyttet en "redigér"-knap, ville det for mig at løse scrollings-problemet, men det kræver vist en ændring i wiki-softwaren? --Froztbyte 9. aug 2009, 14:27 (CEST)
Jeg er enig med Sir48 (Thyge) i at en stor artikel sammen med alt wikikoden kan virke temmelig uoverskuelig for en uerfaren bruger. Jeg sidder og programmerer til dagligt og en af de største irritationsmomenter, jeg har ved redigering af artikler på Wikipedia, er de Notepad-lignende tilstande med manglende opmarkering og visuelle adskillelse af almindelig tekst og wikikode. Jeg savner personligt brugen af farvekoder i redigeringsvinduet, så man med det samme kan se hvornår brugen af en skabelon/reference etc. starter og slutter og et lidt højere abstraktionsniveau i redigeringsvinduet, da redigeringsmodet den rå kode virkelig sakser bagved, når det kommer til brugervenlighed. --Froztbyte 9. aug 2009, 14:27 (CEST)
En anden måde at afhjælpe problemet kunne være at rykke skabeloner til bunden af redigeringsvinduet og rette placeringen ved hjælp af CSS, hvis nogen kan trylle med den slags. --Palnatoke 9. aug 2009, 18:21 (CEST)