Wikipedia:Landsbybrønden/Vedligeholdelse af Den danske Wikipedia 2

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Vedligeholdelse af Den danske Wikipedia 2[rediger kildetekst]

Personligt har jeg lidt den opfattelse at Wikipedia i dag har en sådan størrelse at det nu er lige så vigtigt af vedligeholde Wikipedia som det er at lave nye artikler.

Der er mange forskellige måder at vedligeholde Wikipedia på.

  • Patruljering. (vi kunne sagtens bruge flere patruljanter)
  • Via "Tilfældige side" fra menuen i venstre side (tjekke de fremkomne sider).
  • Tjek alle link der går ud fra forsiden.
  • Gennemgå alle ændringer der er på ens overvågningsliste.

Du har sikkert andre gode forslag til vedligeholdelse af vor alles encyklopædi. --Villy Fink Isaksen (diskussion) 5. dec 2017, 11:27 (CET)

Det er helt klart en vigtig opgave. Personligt bruger jeg især min overvågningsliste, der med over 5.000 sider (dog inklusive brugerdiskussioner, omdirigeringer og diverse wiki-relaterede sider, så ikke kun artikler), omfatter en pæn del af siderne på da:wiki. Derudover synes jeg også Kvalitetsmærkede artikler til eftersyn er relevant, da dette er blandt vores bedste artikler. Mvh. Toxophilus (diskussion) 5. dec 2017, 12:27 (CET)
Enig i det sidste. Generelt er der to gennemgående problemer ved de kvalitetsmærkede artikler: mangel på kilder og mangel på opdateringer. Manglen på kilder skyldes nok primært, at det ikke blev vægtet så højt, dengang de blev skrevet. Manglen på opdateringer skyldes primært, at en række artikler er blevet efterladt stort set lige efter, at de har fået en given udmærkelse. Begge problemer kan også findes i mange andre artikler, men lige ved de fremhævede artikler burde man nok kunne forvente, at der blev taget hånd om dem.
Et kig på forsiden kunne også gavne. Af de elleve portaler, der henvises til i toppen, er de fire reelt døde. Boksen med udvalgte kategorier kunne måske godt også trænge til et gennemsyn. Afspejler den stadig vores styrker og læsernes interesser?
Endelig så er Wikipedia:Oprydning fuld af ting, der bør gøres noget ved. --Dannebrog Spy (diskussion) 9. dec 2017, 22:57 (CET)
For at få mere gang i vedligeholdelsen af de snart 230.000 sider, kan det være at der skal gøres noget radikalt. Måske skulle man begrænse adgangen til at redigere på wikipedia. Den mindre tid der så skulle bruges til patruljering kunne så i teorien bruges på vedligeholdelse. Man kunne i en begrænset periode på f.eks. et år fjerne muligheden for ip-brugere og brugere med få redigeringer i at redigere. Nye brugere skulle så kun kunne redigere på deres brugerside og på diskussionssider. Først når en administrator havde godkendt det, kunne vedkommende redigere i artikler, på samme måde som brugere idag kan udnævnes til autopatruljerede. Ideen forudsætter at det kan lade sig gøre teknisk og at de brugere der i øjeblikket bruger tid på at patruljere vil være interesserede i at arbejde med vedligeholdelse. Det ville nok desværre betyde at wikipedia gik glip af mange gode bidrag fra ip-brugere og nye brugere, men til gengæld ville der være mulighed for at mange hængepartier i Wikipedia:Oprydning blev klaret. --Weblars (diskussion) 14. dec 2017, 11:02 (CET)
Det vil nok være lige lovligt voldsomt. Vi mangler i forvejen seriøse bidragsydere, et problem adgangsbegrænsning bestemt ikke vil løse. Tværtimod vil mange velmenende folk bare blive skræmt væk, fordi det bliver for besværligt, og de ikke føler sig velkomne. Men lidt mindre dramatisk kunne man måske kræve, at folk skal være registreret som brugere for at kunne oprette artikler. Det kunne måske lægge en dæmper på mængden af nonsens og tæt-på-artikler fra IP-brugere. Det vil så gå udover nogle seriøse personer, men de kunne måske så blive tilskyndet til faktisk at oprette sig som brugere.
At der er brug for mere vedligeholdelse i almindelighed, kan de fleste nok blive enige om, men i praksis er det bare de færreste, der for alvor gør noget. Ting kan stå i årevis, uden at der bliver gjort noget. Først når nogen lægger op til sletning, vågner folk op til dåd. --Dannebrog Spy (diskussion) 15. dec 2017, 15:40 (CET)

Det vigtigste tiltag til at forbedre dawikis kvalitet vil være at skaffe flere frivillige stabile bidragydere. Selvom personer i første omgang oftest tiltrækkes af at kunne skrive nye artikler og afsnit, vil flere skribenter automatisk også medføre flere personer, der bliver opmærksomme på de mere vedligeholdelses-agtige pligter som patruljering osv. Så længe vi ikke er flere personer involveret i dawiki, end tilfældet er, tror jeg omvendt, at det vil blive svært at få forbedret vedligeholdelses-standarden afgørende. Kunne man forestille sig nogle udadvendte PR-forsøg, f.eks. i stil med at gøre opmærksom på behovet for aktive bidragydere via diverse medier, henvendelse til uddannelsessøgende, som er en oplagt målgruppe, eller lignende? Økonom (diskussion) 16. dec 2017, 18:37 (CET)