Wikipedia:Ugens artikel/Uge 30, 2006

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
En orienteringsløber gør klar til at klippe en post.

Orienteringsløb er en sportsgren, hvor det gælder om at navigere gennem et ukendt terræn ved hjælp af kort og kompas. Sporten udøves i organiseret form både til fods, på ski og på mountainbike, og udøves i et stort antal variationer, f.eks. pointløb, stafetløb, natløb, mm.

Orienteringsløberen får i startøjeblikket udleveret et kort, hvor der er indtegnet en bane med et antal poster, der skal opsøges hurtigst muligt. Løberen dokumenterer, at posten er fundet med et kontrolklip eller ved elektronisk registrering. Selve posten er markeret i terrænet med en trefløjet skærm, hvor hver side er delt i en hvid og en orange trekant.

Hovedudfordringen i orienteringsløb er at holde et højt løbetempo, men samtidigt bevare mental ro og overblik nok til at kunne aflæse kortet, navigere gennem ukendt terræn og samtidigt vælge den hurtigste rute mellem posterne. For at udfordre løberne vil banelæggeren stile mod at lave baner med flere mulige vejvalg og variation i, hvilke tekniske færdigheder løberen skal bruge.

Orienteringsløb var oprindeligt en militær øvelsesdisciplin der blev udbredt i slutningen af 1800-tallet. Således blev den første orienteringsløbs-konkurrence afholdt i Sverige i 1893, og sporten har historisk set haft de største traditioner i de skandinaviske lande. I juli-august 2006 afholdes der for anden gang nogensinde VM i Danmark i skovområder ved Silkeborg og Århus.